China și-a stabilit planul pentru a contracara tarifele americane. Cum vor să acționeze

China are la dispoziție soluții pentru a contracara războiul comercial lansat de Statele Unite, nu exclude eventuale negocieri, însă avertizează că impactul noilor tarife se va acutiza dacă perioada se va perpetua în lipsa unui acord încheiat cu autoritățile de la Washington.
Statul asiatic a anunțat ca va adopta o poziție de rezilienţă, în condițiile în care taxele vamale americane aplicate importurilor chineze ajung la 54%, notează Bloomberg.
„Cerul nu va cădea chiar dacă abuzul SUA instaurat prin tarife injuste ne va afecta. Trebuie să transformăm presiunea în motivaţie", au transmis oficialii de la Beijing.
Fără a face compromisuri, un prim plan de contracarare a efectelor economice negative, se va realiza prin sprijinirea cererii interne cu măsuri de stimulare, precum dobânzi mai scăzute. În plus, autorităţile locale şi centrale vor sprijini industriile şi afacerile afectate puternic de această nouă realitate. Firmele vor fi sprijinite să-şi ajusteze strategiile de afaceri şi să se extindă pe piaţa internă şi în alte ţări, cu excepția SUA.
„Măsurile de retorsiune ale Chinei vor avea probabil ca rezultat noi taxe vamale din partea SUA, ceea ce posibil Beijingul a anticipat şi s-a pregătit pentru următoarea rundă. Extinderea războiului comercial dintre primele economii mondiale va afecta şi mai mult evoluţia economiei pe plan global", apreciază economiștii.
China amână negocierile cu SUA
Oficialii chinezi nu exclud posibilitatea inițierii negocierilor cu Statele Unite, însă pentru moment, această chestiune rămâne una de rezervă, în contextul deprecierii monedei naționale. Indicele Hang Sang China Enterprises Index, care include acţiunile companiilor chineze listate la Bursa de la Hong Kong, a scăzut luni cu 10,8%, cel mai sever declin de la criza financiară globală, în timp ce yuanul s-a depreciat cu 0,4%.
Actualmente, China pare mult mai angajată să majoreze cererea pe plan intern ca strategie pe termen lung şi să transforme consumul în principalul motor al creşterii economice. De asemenea, guvernul chinez vrea să sprijine majorarea cheltuielilor de consum prin reducerea dobânzilor şi pomparea de lichidităţi în sistemul bancar, oricând este nevoie.
Această marjă de manevră va crește implicit deficitul bugetar, însă statul va vinde mai multe obligaţiuni, în timp ce cheltuielile publice vor spori exponențial.