Comisia Europeană propune simplificarea procedurilor privind achizițiile în domeniul apărării

Comisia Europeană a propus un set de măsuri prin care dorește accelerarea investiţiilor şi a producţiei în domeniul apărării din Uniunea Europeană.
Măsurile au scopul de a consolida securitatea statelor membre, în eventualitatea unui conflict. De asemenea, acestea au rolul de a reduce birocrația, facilita investiţiile în capabilităţi de apărare și intensifica cooperarea pe domeniul militar.
„Piaţa noastră unică este un instrument puternic de accelerare a producţiei industriale europene de apărare pentru a descuraja potenţialele ameninţări la adresa ţărilor UE şi a cetăţenilor noştri. Pachetul de simplificare pentru apărare prezentat astăzi propune să se declanşeze creşterea economică covârşitoare a Europei, prin eliminarea barierelor interne, reducerea birocraţiei şi clarificarea normelor, astfel încât o capacitate industrială şi tehnologică de apărare cu adevărat europeană să poată fi consolidată rapid, eficient şi eficace", a declarat comisarul pentru Economie şi Productivitate, Implementare şi Simplificare, Valdis Dombrovskis.
În acest sens, Comisia propune introducerea unui regim accelerat de autorizare pentru proiectele de apărare. În prezent, în UE procesul de autorizare poate dura mai mulţi ani iar propunerea reduce acest termen la 60 de zile. Se asemenea, se are în vedere instituirea unor puncte de contact unice în statele membre pentru industria de apărare.
UE trebuie să răspundă mai bine provocărilor actuale în materie de securitate
Oficialii din cadrul Comisiei au propus reducerea sarcinii administrative în cadrul Fondului european de apărare (FEA) pentru solicitanţi şi participanţi. Aceasta va facilita, de asemenea, participarea sporită a entităţilor ucrainene la Fondul european de apărare, se precizează în comunicat.
De asemenea, este avută în vedere facilitarea achiziţiilor publice prin încurajarea achiziţiilor comune şi creşterea pragurilor contractuale, accelerând astfel transferurile transfrontaliere de produse din domeniul apărării.
În plus, Bruxelles-ul vrea să îmbunătăţească accesul la finanţare prin raţionalizarea criteriilor de eligibilitate ale InvestEU, prin furnizarea de orientări privind investiţiile durabile în apărare şi prin clarificarea noţiunii de arme interzise în temeiul cadrului de finanţare durabilă.