Cronologia războiului tarifar declanșat de Donald Trump și efectele asupra economiei globale

G.C. Data publicării:
economie trump
sursa: shutterstock.com/

Deciziile comerciale ale președintelui american Donald Trump din ultimele luni continuă să provoace turbulențe în economia globală, în timp ce instanțele americane contestă tarifele impuse de Casa Albă.

Războiul tarifar a început în februarie, când Trump a impus taxe de 25% pentru majoritatea importurilor din Mexic și Canada și 10% pentru cele din China. Scopul declarat: combaterea traficului de fentanil și a imigrației ilegale. De atunci, tarifele au escaladat rapid, ajungând la 145% pentru unele produse din China, în pofida opoziției piețelor și a sectorului privat, scrie Reuters.

În tot acest timp, liderii din industrie au avetizat că instabilitatea juridică și politica comercială impredictibilă riscă să adâncească o eventuală recesiune în economia americană. 

Încrederea directorilor executivi a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele decenii, iar datele oficiale arată că economia SUA a înregistrat o contracție în primul trimestru pe fondul reducerii consumului și a costurilor crescute cu importurile.

Reprezentanții mediului de afaceri au cerut, de asemenea, administrației Trump să renunțe la politica protecționistă și să adopte o abordare axată pe acorduri comerciale stabile.

Iată o cronologie a principalelor evenimente:

1 februarie – Trump impune tarife de 25% asupra importurilor din Mexic și majoritatea celor din Canada, și de 10% asupra bunurilor din China, cerând stoparea fluxului de fentanil și imigranți ilegali către SUA.

3 februarie – Trump suspendă temporar tarifele pentru Mexic și Canada, acordând o pauză de 30 de zile în schimbul unor concesii privind aplicarea legii la frontieră. Nu se ajunge la un astfel de acord cu China.

7 februarie – Trump amână impunerea tarifelor pe pachetele mici („de minimis”) din China până când Departamentul Comerțului stabilește proceduri de procesare și colectare a taxelor.

10 februarie – Tarifele pe oțel și aluminiu sunt majorate la 25% fără excepții sau scutiri.

3 martie – Trump anunță că tarifele de 25% pe bunuri din Mexic și Canada intră în vigoare pe 4 martie și dublează tarifele pentru produsee din China legate de fentanil la 20%.

5 martie – Trump acceptă să amâne pentru o lună tarifele pentru anumite vehicule produse în Mexic și Canada, după o discuție cu directorii GM, Ford și Stellantis.

6 martie – Bunurile din Canada și Mexic sunt scutite temporar, timp de o lună, de tarifele de 25%, în baza pactului comercial nord-american.

26 martie – Se anunță o taxă de 25% pe importurile de automobile și camioane ușoare.

2 aprilie – Trump impune tarife globale de bază de 10% pentru toate importurile și taxe semnificativ mai mari pentru cei mai mari parteneri comerciali ai SUA.

9 aprilie – După turbulențe majore pe piețele financiare, Trump suspendă pentru 90 de zile majoritatea tarifelor specifice fiecărei țări, însă tariful de bază de 10% rămâne. Tariful pe importurile din China este mărit la 125%, ajungând la un total de 145% pentru produsele legate de fentanil.

13 aprilie – Administrația SUA acordă scutiri de la tarife pentru smartphone-uri, computere și alte electronice, în mare parte din China.

22 aprilie – Sunt lansate investigații privind securitatea națională asupra importurilor de medicamente și semiconductori.

4 mai – Se impune un tarif de 100% pentru toate filmele produse în afara SUA.

9 mai – Trump și premierul britanic Keir Starmer anunță un acord comercial bilateral limitat: tarifele de 10% pentru exporturile britanice rămân, dar accesul agricol este ușor extins pentru ambele părți. SUA reduc tarifele pentru exporturile auto britanice.

12 mai – SUA și China convin o reducere temporară a tarifelor reciproce: SUA reduc tarifele suplimentare pe importurile din China la 30% (de la 145%), iar China le scade la 10% (de la 125%).

13 mai – SUA reduc tariful pentru coletele chineze de valoare mică („de minimis”) la 54% (de la 120%) pentru bunurile cu valoare sub 800 de dolari.

23 mai – Trump anunță intenția de a impune un tarif de 50% pe toate bunurile din Uniunea Europeană începând cu 1 iunie. Avertizează și Apple că va impune o taxă de 25% dacă telefoanele vândute în SUA nu sunt fabricate în țară.

25 mai – Trump renunță temporar la tarifele de 50% pentru UE, prelungind termenul negocierilor până pe 9 iulie.

28 mai – O instanță americană de comerț blochează tarifele lui Trump, argumentând că acesta și-a depășit atribuțiile impunând taxe generalizate asupra partenerilor comerciali ai SUA. Administrația Trump contestă decizia.

29 mai – O curte federală de apel suspendă decizia instanței inferioare și reimpune temporar cele mai ample tarife ale lui Trump, cerând răspunsuri din partea reclamanților până pe 5 iunie și din partea administrației până pe 9 iunie.

Concret, în timp ce Trump își reafirmă determinarea de a continua ofensiva tarifară, instanțele, piețele și partenerii comerciali rămân în alertă maximă. Următoarele decizii juridice și politice vor influența decisiv dacă SUA vor continua pe drumul unilateralismului economic sau vor reveni la o agendă comercială predictibilă.