Donald Trump anunță tăieri majore în bugetul apărării. Miliarde de dolari ar putea fi realocate

Donald Trump a declarat, duminică, că va reduce bugetul Pentagonului cu miliarde de dolari, considerând acest demers următorul obiectiv al Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală, condus de miliardarul Elon Musk. Oficialul a sugerat că Departamentul Apărării, care are un buget anual de aproximativ 800 de miliarde de dolari, ar putea fi următoarea țintă a lui Musk.
„Să verificăm armata. Vom găsi miliarde, sute de miliarde de dolari risipiți prin fraudă și abuz. Oamenii m-au ales tocmai pentru asta”, a spus Trump, potrivit Financial Times.
Cel mai bogat om din lume, patron al Tesla, X şi SpaceX, Elon Musk a preluat conducerea Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală cu scopul revizuirii şi reducerii drastice a cheltuielilor guvernamentale americane.
Implicarea lui Musk în identificarea economiilor la Pentagon a ridicat deja îngrijorări privind posibile conflicte de interese, având în vedere că firmele sale, SpaceX și subsidiara sa Starlink, au contracte guvernamentale.
Însă Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a respins aceste temeri într-un interviu pentru NBC, declarând că „toate barierele necesare” vor fi implementate pentru a preveni conflictele de interese, fără a oferi însă detalii suplimentare.
„Poporul american a spus destul, s-a săturat de risipă, datorii și birocrație inutilă”, a spus Waltz. „Avem nevoie de minți luminate și de lideri din mediul de afaceri care să reformeze radical procesul de achiziții al Pentagonului.”
Sub conducerea lui Musk, a doua administrație Trump a acționat agresiv pentru a bloca anumite programe și agenții federale.
Sâmbătă, un judecător federal din New York a pus o frână uneia dintre inițiativele lui Musk, blocând temporar accesul echipei sale la datele Trezoreriei SUA, motivând că divulgarea informațiilor ar putea cauza „prejudicii ireparabile” cetățenilor americani.
Democrații critică din ce în ce mai vehement aceste măsuri.
„Aceasta este cea mai gravă criză constituțională cu care s-a confruntat țara, cel puțin de la Watergate încoace”, a declarat senatorul democrat Chris Murphy din Connecticut pentru ABC. „Președintele vrea să decidă singur cum și unde sunt cheltuiți banii, pentru a-și recompensa aliații politici și a-și pedepsi inamicii. Asta înseamnă distrugerea democrației”, a adăugat el.
Printre cele mai afectate agenții federale se numără USAID, care administrează ajutoarele externe, și Biroul pentru Protecția Financiară a Consumatorului, ai cărui angajați au fost rugați sâmbătă de directorul interimar Russell Vought să înceteze aproape toate activitățile, inclusiv investigațiile și supravegherea pieței. Trump a promis, de asemenea, eliminarea Departamentului Educației.
Republicanii din Congres i-au susținut pe Trump și pe Musk în eforturile lor de a opri o gamă largă de programe federale, deși această inițiativă subminează rolul constituțional al legislativului în autorizarea cheltuielilor.
Mike Turner, republican din Ohio, a declarat pentru ABC că administrația Trump trebuie să analizeze „critic” politicile de cheltuieli ale SUA, deoarece țara se află pe o traiectorie fiscală „nesustenabilă”. Totuși, el a sugerat că Musk ar trebui să fie mai atent la modul în care comunică aceste măsuri.
„Trebuie să transmită mesajul într-un mod mai profesionist către publicul american”, a spus Turner.