Jurca face curățenie în Cancelarie: cheltuielile pe mașini de serviciu și protocol se reduc

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
auto demnitari guvern
sursa: Inquam Photos / Mălina Norocea

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Mihai Jurca, anunță că odată cu reorganizarea administrativă la nivel de Guvern, are loc și diminuarea beneficiilor de care se bucură demnitarii, precum mașini de serviciu sau hrană asigurată pe durata exercitării atribuțiilor.

Astfel, cheltuielile efectuate pe maşini de serviciu și protocol se vor reduce substanțial.

„Bugetul Cancelariei previzionat pe anul acesta este de 41 de milioane de lei, dintre care 23 de milioane sunt cheltuielile de personal. Pe lângă asta mai avem 18 milioane de lei cheltuieli cu bunuri şi servicii.

Cea mai mare cheltuială, a fost un şoc şi pentru mine, este cheltuiala pe automobile: avem 12 milioane de lei pe an, un milion de lei pe lună pentru 30 de maşini, fără să includem în această cheltuială costul combustibilului.

Cheltuim cu combustibil în medie cam 33.000 de lei pe lună, la un consum estimat de aproximativ 20 de litri per suta de kilometri. Dacă avem și șofer, se adaugă un cost zilnic cu tot cu TVA de 1.300 de lei", a explicat Jurca, în cadrul unei conferințe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Produse la suprapreț și mese îmbelșugate pentru demnitari

Cheltuielile de protocol ocupă un spațiu important din activitatea oficialilor guvernamentali, însă o parte din aceste beneficii vor fi eliminate.

„Cheltuielile de protocol sunt aproximativ trei milioane de lei pe an bugetate, dintre care 2,3 milioane de lei revin RAPPS-ului sub formă de cheltuieli de restaurant, în care avem, de exemplu, o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu opt ospătari care deservesc demnitarii, sigur şi Cabinetul prim-ministrului, şi avem în medie 300.000 de lei, am avut 300.000 de lei pe lună protocol, cheltuieli cu protocolul.

Avem o alocare lunară de 300 de lei per cabinet de secretar de stat sau consilier de stat, 500 de lei pentru şeful Cancelariei, din care de obicei cheltuieşti apă, cafea, ceai pentru orice invitaţi, pentru orice şedinţă pe care o ai în Guvern, dar în acelaşi timp demnitarii pot organiza bufet, mese, tot în cadrul aceloraşi şedinţe.

Şi era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare şedinţă de guvern, un bufet după fiecare şedinţă de guvern. Vom reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet în cadrul şedinţelor.

Sigur, e nevoie ca fiecare cabinet să aibă posibilitatea să aibă o apă, o cafea, un ceai şi, în acelaşi timp, am eliminat bufetul de după fiecare şedinţă de guvern", a declarat Jurca.

În acest context, şeful Cancelariei a punctat că din analiza de până acum a rezultat că majoritatea tarifelor pe zona de protocol sunt în principiu cu 30% mai mari, în unele situaţii chiar şi mai mult.

„Vă dau un simplu exemplu: o sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să-i dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei, iar în hypermarketuri acelaşi produs costă undeva la vreo 4 lei, 3,50 lei, de la caz la caz. Şi astfel de situaţii sunt pe fiecare tip de produs. Am cerut o situaţie să văd care e lista de preţuri pe care o avem", susține Jurca.

Soluția: renegocierea contractelor

Atât maşinile cât și protocolul vor expira la finalul lunii august, iar contractele vor fi renegociate începând din toamnă.

„Voi avea o discuţie, pentru că atât contractul cu autovehicule, cât şi cel de protocol vor expira la finalul lunii august. Cu siguranţă le vom renegocia, mai mult decât atât, am şi semnat un act adiţional cu RAPPS pentru reducerea numărului de maşini de la 30 la 15, reducând astfel cheltuiala lunară cu 50%.

E un prim pas, urmând ca de săptămâna viitoare să căutăm soluții legale prin care putem să reducem numărul şoferilor. Fiecare demnitar din cancelarie va putea să aibă o mașină de serviciu, dar nu va mai avea şofer, îşi va conduce propria maşină, la fel ca şi în orice altă companie privată, unde un director de bancă, sigur, are beneficiul acestui mijloc de transport, dar nu şi al şoferului", a declarat Jurca.