Ministerul Finanțelor anunță: Începe a șasea ediție Fidelis de anul acesta, cu dobânzi de până la 8,25%

Redacția Digi Economic Data publicării:
titlurile de stat fidelis
sursa foto: Facebook / Ministerul Finanţelor

Ministerul Finanțelor anunță, vineri, debutul celei de-a șasea ediții Fidelis de anul acesta. Până vineri, 11 iulie, persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat Fidelis denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere.

Ediția conține următoarele emisiuni: 

în lei:

  • de 7,25% - cu scadența la 2 ani;
  • de 8,25% - cu scadența la 2 ani pentru donatori;
  • de 7,70% - cu scadența la 4 ani;
  • de 7,95% - cu scadența la 6 ani.

în euro:

  • de 3.40% - cu scadența la 2 ani;
  • de 4.40% - cu scadența la 2 ani pentru donatori;
  • de 5.50% - cu scadența la 5 ani;
  • de 6.30% - cu scadența la 7 ani.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.

Pentru donatori

Tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în euro, dedicată donatorilor de sânge, va avea o dobândă de 4,40%, cu scadența la doi ani.

De asemenea, donatorii de sânge beneficiază și de tranșa specială de titluri de stat Fidelis, emise în lei, cu scadență la doi ani, la o dobândă de 8,25%.

Donatorii-investitori au un prag minim de subscriere redus de la 5.000 de lei la 500 lei, în limita unui plafon maxim de 100.000 lei. Plafonul maxim în cazul instrumentului dedicat donatorilor în euro este de 20.000 euro, iar suma minimă ce poate fi subscrisă este de 100 euro, echivalentul unui titlu în euro.

„În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. Deținătorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la scadență pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

De asemenea, există posibilitatea de a vinde titlurile înainte de scadență, primind dobândă aferentă perioadei de deținere”, mai transmite Ministerul.

Anul acesta, suma totală investită se ridică la 10,7 miliarde de lei, au fost 115.429 ordine de subscriere; cei 16.789 donatori – investitori au investit 1142 milioane de lei.

Băncile partenere sunt  BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank.