Ministrul Finanţelor: Nu se pune problema amânării sau blocării plăţii pensiilor şi salariilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
alexandru nazare
sursa: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a discutat cu salariaţii din ministerul de resort, în contextul protestelor generate pe fondul planului de măsuri de reducere a deficitului bugetar, şi a dat asigurări că nu se pune problema amânării sau blocării plăţii pensiilor şi a salariilor.

Dialogul s-a concentrat pe identificarea soluţiilor de optimizare a grilelor salariale, dar şi de reducere a cheltuielilor nejustificate din aparatul bugetar.

„Am purtat azi o discuţie fermă şi onestă cu colegii din Ministerul Finanţelor. Traversăm o perioadă care impune măsuri de reducere a cheltuielilor aparatului bugetar, iar acest lucru creează în mod firesc nelinişte, alimentând însă în acelaşi timp zvonuri şi semnale false de alarmă.

Înţeleg presiunea pe care o resimt angajaţii Ministerului şi ai instituţiilor din subordine şi le respect pe deplin dreptul la protest. Însă, este esenţial să înţelegem cu toţii că panica generată de informaţii eronate nu reflectă realitatea şi nu ajută în mod real pe nimeni.

Vreau să subliniez că nu se pune problema amânării sau blocării plăţii pensiilor şi a salariilor, aşa cum s-a vehiculat. Pornim de la o realitate care impune economii acolo unde se constată disfuncţionalităţi. România înregistrează un deficit bugetar semnificativ, ceea ce poate genera o serie de consecinţe severe, în lanţ, dacă nu adoptăm măsurile necesare la timp.

Mesajul este unul clar: prioritizăm performanţa în aparatul bugetar şi avem toleranţă zero pentru cheltuirea iresponsabilă a banului public. Ne îndreptăm spre un sistem de salarizare echitabil, care să asigure toţi angajaţii din sistemul public că performanţa este remunerată corect", a declarat Nazare.

Cât a cheltuit Ministerul Finanțelor în 2024 pe sporuri și indemnizații

În 2024, cheltuielile cu sporurile şi indemnizaţiile plătite angajaţilor din aparatul propriu şi din instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor s-au ridicat la 370 milioane de lei. Din această sumă, 360,5 milioane de lei au fost reprezentate de sporul pentru condiţii vătămătoare.

Pe lângă acestea, angajaţii Ministerului Finanţelor şi ai instituţiilor din subordine au mai încasat doar sporuri pentru handicap şi indemnizaţii pentru titlul ştiinţific de doctor.

Angajaţii din Ministerul Finanţelor şi ANAF au protestat marţi în faţa instituţiilor, nemulţumiţi de măsurile luate de Guvern în privinţa personalului plătit din fonduri publice, şi au ameninţat cu greva generală.

Ordonanţa de Urgenţă (OUG) pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabileşte cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Prevederile OUG au intrat în vigoare din data de 1 iulie 2025 şi se aplică până la 31 decembrie 2026.