Obsesia lui Trump: De ce sunt taxate importurile chinezești cu 125%?

Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri majorarea tarifelor pentru importurile din China la 125%, de la nivelul anterior de 104%, în timp ce a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, taxele aplicate altor țări. Brusc, războiul comercial capătă un contur mai clar și pare să se transforme într-o confruntare directă SUA vs. China.
Deși a acordat o pauză tarifelor „reciproce” aplicate zecilor de parteneri comerciali ai SUA, Trump menține în vigoare un tarif universal de 10%. Însă China – care exportă în SUA diverse produse, de la iPhone-uri la jucării pentru copii și reprezintă circa 14% din totalul importurilor americane – este tratată mult mai dur, prin impunerea unei taxe de 125%.
Trump justifică această decizie prin riposta Beijingului, care a introdus un tarif propriu de 84% asupra produselor americane – o mișcare pe care președintele a descris-o drept o „lipsă de respect”.
Cu toate acestea, potrivit BBC, în cazul lui Trump nu e vorba doar de o reacție la măsuri comerciale, ci de o agendă personală veche, ce datează din primul său mandat. „Nu am avut timp să facem ce trebuia atunci. Acum facem lucrurile corect”, le-a spus el jurnaliștilor.
Încă din 2015, China și-a propus să devină lider global în sectoare strategice precum aeronautica, construcțiile navale și vehiculele electrice. La scurt timp după aceea, Trump își începea campania electorală pentru primul mandat, susținând că ascensiunea Chinei a dus la declinul economic american, în special în regiunile industriale, și a afectat direct locurile de muncă din SUA.
În timpul primului său mandat, acesta a impus tarife, iar Joe Biden, succesorul său, a păstrat în mare parte strategia, dar nu a schimbat fundamental modelul economic al statului asiatic. De exemplu, în prezent, China produce 60% din mașinile electrice la nivel global și 80% din bateriile care le alimentează.
Revenirea lui Trump la Casa Albă aduce o nouă escaladare tarifară, care ar putea reprezenta cel mai dur șoc aplicat vreodată sistemului global de comerț.
Dacă SUA și China nu găsesc teren comun pentru negociere, există riscul ca cele două superputeri să se angajeze într-o competiție totală pentru dominație economică, în care „învingătorul ia totul”.