Piața auto simte suspendarea Programului Rabla. Vânzările s-au înjumătățit în iunie

Dragoș Comache Data publicării:
piata auto
sursa: shutterstock.com/

Piața auto din România este în cădere liberă. Vânzările s-au înjumătățit în iunie, iar perspectivele sunt tot mai sumbre. Amânarea pe termen nedefinit a Programului Rabla, dar și incertitudinile din economie ar putea face ca 2025 să fie unul dintre cei mai slabi ani din ultima perioadă pentru piața auto.

În luna iunie au fost înmatriculate 10.522 de mașini noi. Numărul este cu 50,1% mai mic decât în iunie 2024, când au fost înscrise în circulație peste 21.000 de mașini, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile.

Aceasta este a șasea lună consecutivă de scădere a pieței auto. Tendința a început în ianuarie, iar de la lună la lună declinul a fost tot mai mare.

Astfel, în primele șase luni din an au fost înmatriculate 64.339 de mașini, arată datele bazate pe înregistrările Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Comparativ cu primul semestru din 2024, când au fost înmatriculate 82.266 de autoturisme, scăderea este de aproape 22%.

Acesta devine astfel cel mai slab început de an din 2021, când au fost vândute sub 60.000 de mașini.

Atunci însă, industria auto a fost dată peste cap de efectele pandemiei. Prețurile materiilor prime au crescut puternic, lanțurile de aprovizionare au fost perturbate, iar criza de semiconductori se manifesta din plin și a pus în dificultate constructorii auto. Producția este practic paralizată, iar cumpărătorii au amânat achizițiile din cauza creșterii prețurilor și a timpului lung de livrare al automobilelor, care în unele cazuri depășea un an.

Declinul vânzărilor de acum are însă cu totul alte cauze

Majorările de taxe și impozite, de care se vorbește de luni bune, și incertitudinile economice provoacă schimbări în comportamentul de consum. Unii dintre potențialii cumpărători devin mai prudenți și aleg să amâne achiziția unei mașini noi în așteptarea unor perspective mai bune.
Însă, principala cauză a prăbușirii pieței auto a fost întârzierea Programului Rabla. În anii trecuți, acesta debuta în februarie sau martie, dar pentru 2025 lansarea a fost programată pentru luna iunie.

Lansarea era așteptată ca pâine caldă de către cei care voiau să-și cumpere o mașină nouă, dar, mai ales, de importatorii și producătorii de mașini. Reprezentanții pieței auto sperau ca cele 610 milioane de lei, cât era bugetul alocat pentru persoanele fizice, să revigoreze vânzările în a doua parte a anului. Ar fi trebuit să contribuie și cele 650 de milioane de lei alocate persoanelor juridice și cele 150 de milioane de lei pentru instituțiile publice, sesiuni care s-au derulat la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Dar, cu doar o zi înainte de lansare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis să suspende programul prin care se oferă subvenții la achiziționarea de mașini cu emisii reduse, în contextul discuțiilor cu privire la reducerea deficitului bugetar.

Nici în lunile viitoare nu se anunță o revenire a pieței auto, în condițiile în care noul ministru al Mediului a anunțat că toate programele de mediu vor fi reevaluate, iar premierul Ilie Bolojan a declarat că nu toate aceste programe se mai pot susține.

Programul Rabla avea alocat un buget de 1,43 de miliarde de lei în acest an. În total, Asociația Fondului pentru Mediu are la dispoziție 16,42 de miliarde de lei pentru toate programele de mediu pe care le derulează.

Banii provin, în cea mai mare parte, din sumele pe care România le obține din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Conform regulilor europene, acești bani pot fi folosiți numai pentru proiecte de mediu.