Piețele se pregătesc de șoc după ce SUA au atacat Iranul. Prețului petrolului ar putea exploda 

Redacția Digi Economic Data publicării:
Trump atac iran
profimediaimages.ro

Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Atacul ar putea declanșa o reacție imediată pe piețele financiare globale, cu o explozie a prețurilor petrolului și determinând investitorii să caute active de refugiu. Analiștii evaluează modul în care această nouă escaladare a tensiunilor ar putea afecta economia mondială.

Anunțul atacului adâncește implicarea SUA în conflictul din Orientul Mijlociu. Într-un discurs televizat, Trump a declarat că a fost „un succes militar spectaculos”, afirmând că „facilitățile-cheie de îmbogățire nucleară ale Iranului au fost total distruse”. El a adăugat că armata SUA ar putea ataca și alte ținte dacă Iranul nu acceptă un acord de pace.

„Nu avem încă o evaluare completă a pagubelor, iar incertitudinea va plana asupra piețelor, mai ales în ceea ce privește petrolul”, a spus Mark Spindel, CIO la Potomac River Capital, pentru Reuters.

Spindel a adăugat că incertitudinea legată de posibila reacție a Iranului va spori volatilitatea și riscurile geopolitice pentru investitori la nivel global.

Brent a crescut deja cu 18% din 10 iunie, atingând un maxim al ultimelor cinci luni. Iar dacă Iranul își oprește complet producția sau se închide strâmtoarea Hormuz, Oxford Economics estimează un salt al petrolului la 130 dolari/baril și o inflație de aproape 6% în SUA până la final de an — o combinație care ar elimina orice speranță de reducere a dobânzilor în 2024.

Jamie Cox, de la Harris Financial Group, a declarat că prețul petrolului va exploda inițial, dar ar putea reveni relativ rapid dacă Iranul va accepta o înțelegere de pace: „Prin distrugerea completă a capacităților nucleare, Iranul și-a pierdut orice pârghie și probabil va căuta o cale de ieșire diplomatică.”

Totuși, o creștere dramatică a prețului petrolului ar putea afecta economia globală deja tensionată de tarifele impuse de Trump. Chiar și așa, istoria arată că efectele bursiere ale conflictelor din Orientul Mijlociu tind să fie temporare. Datele Wedbush Securities arată că S&P 500 scade în medie cu 0,3% în primele trei săptămâni după izbucnirea conflictului, dar recuperează și chiar crește cu 2,3% în următoarele două luni.

Dolarul ar putea avea un parcurs mixt. Deși s-a depreciat semnificativ în 2024, o escaladare a conflictului ar putea readuce dolarul în poziția de activ-refugiu.