Politica de coeziune întărește dezvoltarea urbană în Europa. Comisia alocă 90 de milioane de euro

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
blocuri
Sursa: profimediaimages.ro

Comisia Europeană a lansat un al treilea apel de investiții în cadrul Inițiativei Urbane Europene (IUE). Valoarea totală a grantului se ridică la 90 de milioane de euro.

Prin intermediul acestor fonduri, orașele din statele membre vor putea testa soluții inovatoare care să le ajute să realizeze mai ușor tranziția digitală și ecologică.

Proiectele selectate în cadrul acestui apel trebuie să se bazeze pe următoarele axe de priorități:

  1. Tranziția energetică: pentru a experimenta și a explora soluții inovatoare tangibile care ar asigura sisteme energetice locale accesibile, sigure și ecologice
  2. Tehnologia în orașe: pentru a explora tehnologiile emergente și soluțiile digitale care să îmbunătățească serviciile publice, calitatea vieții și să asigure un mediu accesibil tuturor

„Orașele acționează ca centre pentru inovare și joacă un rol vital în propulsarea tranzițiilor ecologice și digitale. Prin acest apel, oferim orașelor oportunitatea de a explora potențialul tehnologiilor emergente în sectorul energetic și nu numai, deschizând calea către o Europă neutră din punct de vedere climatic. Zonele urbane vor fi redefinite pentru a deveni mai accesibile tuturor europenilor”, declarat Elisa Ferreira, comisar pentru coeziune și reforme.

Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va cofinanța 80% din costurile programului. Fiecare proiect acceptat va primi până la 5 milioane de euro. Restul de 20% vor fi acoperiți de autoritățile locale și partenerii implicați în proiect.

Cei interesați să aplice sunt invitați să consulte pagina web dedicată. Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 14 octombrie 2024.