Statele Unite deschid calea exploatării miniere a oceanelor. Ce resurse vor să extragă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Donald Trump semneaza
sursa: profimediaimages.ro/

Preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care permite exploatarea industrială a resurselor minerale aflate sub mări şi oceane, inclusiv în apele internaţionale.

Decretul prezidenţial încalcă puterea deținută de Autoritatea Internațională pentru Fundul Mărilor (AIFM), care are jurisdicţie în apele internaţionale conform unor acorduri pe care Statele Unite nu le-au ratificat.

În acest context, Trump i-a solicitat ministrului Comerţului, Howard Lutnick, să accelereze procesul de eliberare a permiselor de explorare şi extracţie a mineralelor aflate în afara apelor teritoriale, pentru a permite firmelor interesate să demareze operațiunile.

Guvernul american estimează că extracţia minieră maritimă la mare adâncime ar putea crea 100.000 de noi locuri de muncă şi ar putea adăuga 300 de miliarde de dolari la produsul intern brut al SUA în următorul deceniu, relatează The New York Times.

Extracţia ar viza în primul rând nodulii polimetalici, formaţiuni depuse pe fundul mărilor, bogate în minerale cum ar fi manganul, nichelul, cobaltul, cuprul sau metalele cunoscute sub denumirea de pământuri rare. Acestea din urmă sunt utile pentru vehiculele electrice, panourile solare, laptopuri sau telefoanele de tip smartphone.

Mai multe organizaţii de protecţie a mediului se opun unor astfel de activităţi, considerând că ameninţă grav ecosistemele marine.

„Prin începerea extracţiei miniere în apele internaţionale, guvernul american deschide calea altor ţări să facă acelaşi lucru. Acest lucru va avea consecinţe negative pentru noi toţi şi pentru oceanele de care depindem", transmit specialiștii.

În prezent, nu există exploatări miniere maritime, dar unele țări, precum Japonia sau Insulele Cook, au acordat permise de explorare în zonele lor economice exclusive.