Taiwanul abordează diferit problema tarifelor americane: vom ridica barierele comerciale în relația cu SUA

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
sua taiwan
sursa: profimediaimages.ro/

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, susține că țara sa nu va impune taxe vamale reciproce în relația cu Statele Unite ci dimpotrivă, se va concentra pe majorarea investițiilor în principalul său partener.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat săptămâna aceasta tarife globale de 10%, la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de nivelul taxării importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu Statele Unite.

Pentru Taiwan, care are un excedent comercial major în comerţul cu SUA, taxa vamală decisă de Trump este de 32%, iar pentru China de 34%. Administrația prezidențială americană a hotărât exceptarea de la aplicarea acestor taxe vamale produsele considerate strategice, precum resursele energetice sau semiconductorii, unul din principalele bunuri de export ale Taiwanului.

În acest context, preşedintele taiwanez Lai Ching-te a găsit o altă abordare pentru a răspunde la problema tarifelor.

„Având în vedere dependenţa Taiwanului de comerţ, economia noastră va avea inevitabil dificultăţi în a face faţă taxelor vamale americane, însă acestea pot fi atenuate. În faţa taxelor vamale anunțate de SUA, Taiwanul nu intenţionează să ofere reciprocitate. Răspunsul nostru este ferm: vom crește investițiile în SUA. De asemenea, având în vedere că barierele comerciale netarifare sunt pentru SUA un indicator de evaluare a corectitudinii comerţului, Taiwanul va rezolva în mod proactiv problema acestor bariere comerciale netarifare care există de mulţi ani, pentru a înlesni negocierile bilaterale cu SUA”, a declarat preşedintele taiwanez.

Spre deosebire de Taiwan, China a anunţat vineri că va impune începând din 10 aprilie taxe vamale reciproce de 34% pentru toate bunurile importate din SUA. De asemenea, China va restricţiona exporturile către SUA pentru o serie de materii prime fundamentale, utilizate la componente electronice, în industria aerospaţială şi alte sectoare, relatează Reuters.