Un semnal de alarmă? Cheltuielile de apărare ale Rusiei depășesc bugetul total al țărilor europene

Redacția Digi Economic Data publicării:
armata
sursa: shutterstock.com/

Cheltuielile totale de apărare ale Rusiei au crescut anul trecut cu 42%, la 13,1 trilioane de ruble, echivalentul a 462 de miliarde de dolari, depășind astfel bugetul țărilor europene. Prin comparație, cheltuielile Uniunii Europene în apărare, inclusiv cele ale Regatului Unit, au crescut anul trecut cu aproape 12%, la 457 de miliarde de dolari, a raportat miercuri Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS).  

Raportul anual al IISS, „Military Balance”, care analizează capacitățile militare globale și cheltuielile de apărare, evidențiază provocările de securitate cu care s-ar putea confrunta Europa în cazul în care SUA și-ar reduce sprijinul pentru Ucraina și pentru apărarea europeană.  

Președintele american Donald Trump, care a promis că va pune capăt rapid războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat că administrația sa a purtat „discuții foarte serioase” cu Moscova și s-a plâns că SUA susține financiar prea mult acest conflict și securitatea europeană în ansamblu.  

Unul dintre argumentele frecvent invocate de Trump este că Europa ar trebui să aloce mai mult pentru propria apărare, inclusiv pentru sprijinul acordat Ucrainei. Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, sprijinul american pentru Ucraina s-a ridicat până acum la aproximativ 88 de miliarde de euro, cu aproape o treime mai puțin decât totalul de 125 de miliarde de euro acordat de Europa.  

Trump a susținut, de asemenea, că Europa ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare, față de media actuală de aproximativ 1,7%. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a afirmat însă că o creștere la 3% din PIB ar fi mai realistă.  

Cu toate acestea, oricare dintre aceste niveluri ar depăși semnificativ cheltuielile militare ale Rusiei.  

IISS estimează că, în acest an, cheltuielile totale de apărare ale Rusiei – incluzând și „plățile voluntare” efectuate de autoritățile regionale și companii – vor crește cu 13,7%, la 15,6 trilioane de ruble, echivalentul a 7,5% din PIB sau aproape 40% din cheltuielile federale, potrivit Financial Times.

Deși acest lucru pune presiune pe economia rusă, IISS a precizat că „Rusia încă poate să suporte costurile războiului”.

În schimb, dacă Europa și-ar majora cheltuielile de apărare la 3% din PIB, ar însemna o creștere suplimentară de 250 de miliarde de dolari, potrivit IISS. O creștere la 5% din PIB ar aduce cheltuielile de apărare la aproximativ 800 de miliarde de dolari – de aproape două ori mai mult decât nivelul actual al cheltuielilor Rusiei.  

Totuși, IISS a remarcat că fondurile europene de apărare au crescut deja cu 50% din 2014 și că anumite „constrângeri fiscale ar putea limita creșterea viitoare”.

Bugetul de apărare al Germaniei a crescut cu 23%, la 86 de miliarde de dolari, depășind pentru prima dată în peste trei decenii bugetul de apărare al Regatului Unit, care a fost de 81 de miliarde de dolari.  

Această creștere a fost însă determinată de plăți unice dintr-un fond special de apărare al Germaniei. IISS a avertizat că menținerea acestui nivel este „incertă”, iar angajamentul Germaniei de a atinge 2% din PIB până în 2029 „nu este garantat”.  

Regatul Unit, care a fost în mod tradițional al doilea cel mai mare contribuitor la NATO după SUA, alocă în prezent 2,3% din PIB pentru apărare. Guvernul britanic s-a angajat să crească la 2,5%, dar nu a oferit un termen exact.  

Cheltuielile de apărare ale Franței, care este în mod tradițional al doilea cel mai mare buget din Europa, au crescut anul trecut cu 4,5%, la 64 de miliarde de dolari, echivalentul a 2% din PIB.  

Dintre statele europene cu cele mai mari cheltuieli pentru apărare, Estonia – care are frontieră cu Rusia – a alocat anul trecut aproape 4% din PIB, în timp ce Polonia a fost al doilea cel mai mare contribuabil, cu 3,25% din PIB. Cu toate acestea, în termeni absoluți, cheltuielile acestor două țări sunt semnificativ mai mici decât cele ale principalelor economii europene, situându-se la 1,7 miliarde de dolari în cazul Estoniei și 28 de miliarde de dolari în cazul Poloniei.