Uniunea Europeană cere un acord rapid pe tema pescuitului în negocierile cu Regatul Unit. Ce presupune „resetarea” relațiilor

Uniunea Europeană (UE) pregătește linii roșii stricte pentru viitoarele negocieri de „resetare” a relației cu Marea Britanie, inclusiv solicitarea unui acord rapid privind drepturile de pescuit.
Miniștrii britanici urmăresc o „resetare foarte ambițioasă” a relațiilor de securitate și comerț dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, odată ce discuțiile vor începe anul viitor.
Totuși, un document de lucru de 19 pagini, care prezintă interesele UE, subliniază că beneficiile economice sunt „limitate” din cauza liniilor roșii ale Regatului Unit, care exclud reîntoarcerea în piața unică sau uniunea vamală ori acceptarea libertății de circulație a persoanelor.
„O reducere semnificativă a fricțiunilor comerciale cu un partener apropiat, precum Regatul Unit, ar fi în interesul Uniunii Europene. Aceasta ar necesita însă un model diferit de cooperare”, se arată în document.
Documentul, distribuit statelor membre UE și consultat de Financial Times, rezumă concluziile mai multor săptămâni de întâlniri în cadrul Comisiei Europene, în care oficialii au discutat pozițiile politice ale UE față de Regatul Unit în domenii precum drepturile de pescuit, mobilitatea tinerilor, cooperarea energetică și aranjamentele comerciale.
Partidul Laburist britanic propune îmbunătățirea relațiilor cu UE prin „eliminarea barierelor comerciale”. Totuși, abordarea UE rămâne prudentă, conform documentului pregătit de Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Documentul precizează că Regatul Unit trebuie să accepte un acord rapid privind pescuitul și implementarea integrală a acordului existent UE-Marea Britanie, inclusiv Protocolul privind Irlanda și Irlanda de Nord (Windsor), pentru a avansa cooperarea în alte domenii.
Statele membre UE vor un acord rapid privind menținerea drepturilor de pescuit în apele britanice, extinzând actualul contract care expiră pe 30 iunie 2026.
„Resetarea relațiilor” în alte domenii
În ceea ce privește migrația ilegală, statele membre sunt deschise unei cooperări mai strânse, dar resping un „acord de returnare” care ar permite trimiterea migranților ilegali din Regatul Unit în țările UE.
În termeni comerciali, UE este deschisă semnării unui „acord veterinar”, dar insistă ca Regatul Unit să adopte automat reglementările europene în legislația sa.
Bruxelles-ul este, de asemenea, deschis unui nou parteneriat de securitate și apărare cu Londra, dar precizează că acesta va fi un „instrument fără caracter juridic obligatoriu” și nu va putea fi folosit pentru a îmbunătăți relațiile comerciale.
Diplomații UE vor discuta pe tema relațiilor cu Regatul Unit săptămâna viitoare, apoi într-o reuniune a miniștrilor pe 17 decembrie.
„Este încă devreme, dar este clar că avem nevoie ca Regatul Unit să implementeze ceea ce a semnat deja — Protocolul Windsor — înainte să avansăm (cu discuțiile n.r.). Și avem nevoie de un acord privind pescuitul”, a spus un diplomat UE.