Video Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 11 martie

Data publicării:
digistoria 11
Cele mai importante evenimente petrecute în 11 martie.

2004 - TERORISM ÎN INIMA SPANIEI

Acum 20 ani, 10 explozii au avut loc aproape simultan în patru trenuri care intrau în gara Atocha din Madrid. Era ora de vârf iar vagoanele erau pline cu navetiști.

Bombele au ucis 193 de oameni, inclusiv 16 români. Este cel mai grav atentat terorist din istoria Spaniei. Făptașii au fost un grup de teroriști din al-Qaida.

Atentatul a fost răzbunare pentru implicarea Spaniei în războaiele din Irak și Afganistan. 21 de oameni au fost găsiți vinovați. Doi au primit 40.000 de ani de închisoare.

2011 - CUTREMUR ȘI TSUNAMI

La ora 14:46 un cutremur de magnitudine 9 a zguduit coasta de est a Japoniei. Pământul s-a mișcat 6 minute. Seismul a provocat și un tsunami cu valuri și de 40 metri.

A fost cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei. Aproape un milion de clădiri au fost distruse total sau parțial. Peste 19.000 de oameni au fost uciși.

Cutremurul și valul seismic care a urmat a declanșat accidentul nuclear de la centrala Fukushima, al doilea el mai grav accident de acest fel din istorie.

1985 - ULTIMUL LIDER SOVIETIC

Mihail Gorbaciov, un reformist de generație nouă, a fost ales secretar-general al Partidului Comunist al URSS. Era, de fapt, începutul mandatului său în fruntea țării.

Era al treilea lider sovietic în nici trei ani. Nimeni nu credea atunci că Uniunea Sovietică se va sfârși în timpul lui Gorbaciov. Dar după nici șapte ani, URSS nu mai era.

Gorbaciov a realizat să necesare reforme ca URSS să reziste. Dar glasnost și perestroika au arătat sovieticilor cât de prost era traiul lor pe lângă cel din Occident.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri