Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 4 februarie

Data publicării:
digistoria

2004 – apariția Facebook

Dintr-un cămin al Universității Harvard, Mark Zuckerberg, în vârstă de 19 ani, împreună cu alți 4 colegi, lansează The Facebook. Urma să ajute studenții să socializeze.

Într-o lună, mai bine de jumătate dintre studenții de la Harvard erau înregistrați pe The Facebook. O lună mai târziu, rețeaua era deschisă și altor universități din SUA.

În prezent, Facebook este disponibilă în 112 limbi diferite. 2,9 miliarde de oameni utilizează rețeaua cel puțin lunar. Mark Zuckerberg este și în prezent șeful companiei.

1945 – Conferința care a decis soarta Europei

Winston Churchill, Franklin Roosevelt și Iosif Stalin se văd în stațiunea Ialta din Crimeea ca să discute despre cum va arăta Europa după înfrângerea Germaniei naziste.

A fost a doua întâlnire a celor trei mari lideri aliați. La Ialta se decide divizarea și denazificarea Germaniei. URSS promitea că va organiza alegeri libere în Europa de Est.

După Ialta, ministrul de Externe sovietic, Molotov, a spus că înțelegerea ar putea strica planurile Moscovei. Stalin i-a răspuns: "Nu-i problemă. Vom face cum vrem noi".

1967 – prima autostradă românească

Acum 56 de ani, începea construcția primei autostrăzi din România. Șoseaua de mare viteză, lungă de 96 km, urma să lege capitala București de orașul Pitești.

Proiectul a fost făcut de ingineri și specialiști români.

Construcția a durat până în 1972. Viteza maximă permisă era de 140 km/h, adică viteza maximă a Dacia 1300.

Tronsonul dintre București și Pitești este astăzi parte a autostrăzii A1, care leagă capitala de granița cu Ungaria.

Dar din A1 încă lipsește bucata dintre Pitești și Sibiu.

1927 – filme cu sunet

Prima peliculă cu sunet, din istoria filmului, "The jazz singer" era lansată în SUA. Producția "Warner Brothers" folosea sistemul de sunet pe disc Vitaphone.

Filmul descrie povestea lui Jakie Rabinowitz, un tânăr evreu, care visează să fie artist și sfidează tradițiile familiei sale. Jakie fuge de acasă pentru a cânta jazz.

"The jazz singer" a pus capăt erei peliculelor mute și a fost un deschizător de drumuri pentru un nou tip de producții: filmele cu sunet.

1934 – campioni la bob

Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveția. Pentru rezultatele obtinuțe, sportivilor li s-a decernat „Premiul național pentru sport”.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri