Invenție premiată a unui student român: jeleul cu nanoparticule de aur

Data publicării:
jeleu nanopatricule aur
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

„Este un desert gelatinos. Da, se simte foarte bine gustul de portocale. Nu influenţează gustul aurul? Nu, aurul nu influenţează deloc”, spune Adrian Martău.

Adrian Martău este student în anul patru la Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor din Cluj-Napoca. Inspirat de industria medicală, care foloseşte aurul pentru proprietăţile antimicrobiene, tânărul a încercat să introducă metalul preţios şi în alimente. După cinci luni de cercetări, a inventat jeleul cu nanoparticule de aur.

„E recomandat undeva la trei zile să se consume un produs, fără adăugare de nanoparticule, fără conservanţi, un produs natural. Cu adăugare de nanoparticule se poate prelungi cu peste şapte zile perioada de valabilitate, fără să adăugăm conservanţi”, afirmă Adrian Gheorghe Martău, student.

Tânărul spune că aurul adăugat în jeleu scumpeşte produsul cu numai doi euro.

„Gramul de aur este scump, dar ţinând cont de cantităţile pe care le adăugăm... acesta e foarte diluat, cantitatea este foarte mică, dacă ne gândim că e vorba de nanoparticule”, adaugă Adrian Gheorghe Martău, student.

Doi profesori i-au fost alături în acest demers.

„Aşa arată soluţia de aur. Această soluţie de aur este redusă cu un extract natural de usturoi şi prin fierbere ajungem la un cloid de aur de culoare roşie-vişinie. Şi asta practic e materia primă”, declară Dana Leopold, şef lucrări Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Cluj.

Noi ne-am dorit acest jeleu din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele a fost că jeleurile de pe piaţă nu ne aduc o valoare nutriţională reală”, spune Dan Vodnar, prorector cercetare USAMV Cluj-Napoca.

Ajung la celule cancerigene, se fixează acolo sau în membrană sau intracelular şi în urma unui tratament cu lumină, absorb lumina, se încălzesc”, spune Simion Aştilean, şeful centrului de Bionanofotonică şi Microscopie Laser UBB.

Pentru inventarea procesului de obţinere a jeleurilor cu nanoparticule de aur, studentul a primit Diploma de Excelenţă şi „Medalia de Aur cu Menţiune specială” la salonul Proinvent din acest an. Tânărul speră să se găsească producători, care să preia ideea, iar aurul să fie folosit în cât mai multe preparate culinare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fostă iubită a lui Liviu Dragnea, dezvăluiri dureroase din timpul relaţiei. Irina Tănase e de nerecunoscut...
Digi FM
Uită de mitul celor 10.000 de pași pe zi! Cât trebuie să mergi pe jos, de fapt, pentru o viață mai sănătoasă
Pro FM
Justin Timberlake, dezvăluire neașteptată după turneul mondial. Cu ce boală a fost diagnosticat: „Am fost cu...
Film Now
Liam Neeson, convins că nu va mai iubi. Ce declara înainte de povestea cu Pamela Anderson
Adevarul
Cine este apropiatul lui Viktor Orbán care pune mâna pe Napolact: influent la Moscova, UEFA și Budapesta
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale cu 10.000 lei, decisă de UE și CCR. De ce am putea avea decizii diferite?
Digi FM
Cum a reușit o femeie să slăbească 141 kilograme în mai puțin de doi ani, fără operații sau tratamente: „Nu...
Digi World
Un nou trend japonez de fitness promite să adauge până la 7 ani în plus speranței de viață. Poate fi o...
Digi Animal World
Momentul când o femeie este atacată de un roi de albine. A fost salvată de un instalator: „Mi-am amintit de...
Film Now
Catherine Zeta-Jones și Michael Douglas au o avere de milioane de dolari, dar preferă vacanțele modeste...
UTV
Pamela Anderson și Liam Neeson formează cel mai nou cuplu de la Hollywood. Gesturile tandre și declarațiile...