RAPORT DE ȚARĂ. „Buciumul Vrâncioaiei" și tochitura, tradițiile culinare ale vrâncenilor

Data publicării:
masa vrancea

Vrânceanul este mare iubitor de carne. Aproape că nu există rețetă tradițională din care să lipsească vreodata carnea. Secretul stă în modul de preparare.

„Am încercat să vă prezint două dintre preparatele cu specific vrâncenesc, unele dintre cele mai savuroase și care se găsesc în gospodăriile noastre ale vrâncenilor”, a spus Nicoleta Dogaru, maestru bucătar.

Una dintre ele este tochitura vrâncenească. Un preparat care conține pulpă de porc înăbușită, cu cârnăciori făcuți în gospodăriile proprii, usturoi, cimbru, vin, mămăliguță, brânză de burduf.

„Se deosebește de toate zonele țării și de Bucovina. Și Ardealul și oltenii fac tochitură, dar a noastră, din punctul nostru de vedere al vrâncenilor, este mult mai deosebită foarte gustoasă, foarte aspectuoasă, cu bucăți mari de carne, din cârnăciori, deasupra cu brânza de burdf și ochi”, a explicat bucătarul.

În egală măsură creativi în bucătărie, vrâncenii au născocit un fel de mâncare muzical! Este unul dintre puținele care reprezintă o unealtă de cântat și care a fost prezentat la foarte multe competiții interne și internaționale. Preparatul are forma buciumului Vrâncioaiei.

„Este cules din zona Vrâncioaiei. Este un preparat deosebit umplut cu costiță de porc si caș proaspat. Are forma buciumului. Se servește la mese de sărbătoare, la mese de familie”, a afirmat Nicoleta Dogaru.

Și se mănâncă înmuiat cu acritură făcută în gospodărie, cu castraveți murați ținuți în beciurile vrâncenilor și gogoșari, toate menite să dea savoare in plus mâncării. Tradiția culinară vrâncenească are, ca toate celelalte, câteva secrete care fac mâncarea greu de reprodus în bucătăria modernă.

„La aceste produse se folosesc produse sută la sută naturale. Cu toate că se găsesc foarte greu aceste produse naturale, ținând cont de infuzia de E-uri care exisă pe piața românească,aceste preparate tradiționale vrâncenești au în componență brânzeturi afumate de la noi din zona Sovejei, produse din carne care provin de la animale crescute ecologic”, a susținut Dan Petrea, proprietarului unui restaurant.

Vrâncenii mai adaugă în lista mâncăruri tradiționale multe preparate vânătorești, precum Cartușul Vânătoresc sau Rulada Turistului, dar și răcitura, mușchiulețul afumat, caltaboșul ori toba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regele Charles, distrus de boală! Bodyguarzii sunt pregătiți pentru moartea lui, cum s-au dat de gol
Digi FM
Sara are 10 ani, o voce de aur și o poveste incredibilă: "M-am născut moartă. La a patra resuscitare am...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Owen Cooper nu suportă să se uite la el însuși pe ecran: „Milioane de oameni au văzut 'Adolescence', dar nu...
Adevarul
Cele mai ingenioase drumuri construite în România au povești tulburătoare. Dacii și romanii s-au întrecut în...
Newsweek
Pensiile se vor înjumătăți pentru că statul nu mai are bani. Fiecare pensionar va pierde 1.000 lei
Digi FM
De ce e bine să bei suc sau ceai de urzici. Beneficii și atenționări importante
Digi World
Noi dovezi despre originea Lunii. Cum s-ar fi format singurul satelit natural al planetei Pământ
Digi Animal World
O pisică își forțează stăpâna să treacă printr-un moment stânjenitor în fiecare zi. Gestul pe care felina îl...
Film Now
Macaulay Culkin, despre relația cu tatăl său: „Nu am vorbit cu el de 30 de ani și merită asta. Era un om rău”
UTV
Justin Bieber, confruntare tensionată cu paparazzi în Palm Springs. „Tot ce vă interesează sunt banii!”