Orașul de mâine. Mobilitate urbană - conceptul „orașului de 15 minute”

Bucureștiul este al optulea cel mai aglomerat oraș din lume și al șaselea cel mai poluat din Europa. În același timp, din punct de vedere al densității, este pe locul 90, cu o densitate undeva la jumătatea Barcelonei, un oraș cu servicii de transport public mult superioare.
Există mai multe metode prin care se poate îmbunătăți nivelul de mobilitate într-o zonă urbană, unul dintre elementele extrem de importante avute în vedere de dezvoltatorii imobiliari.
În primul rând trebuie asigurată o dezvoltare pe verticală, care va conduce la o mărire a densității în zona respectivă. La fel de importantă este și dezvoltarea, la nivel urban, a unor surse și alternative de transport și, nu în ultimul rând, reducerea nevoii de transport - conceptul „orașelor de 15 minute”, în care majoritatea facilităților se află în imediata proximitate.
„Cu cât trebuie să ne mișcăm mai mult în oraș, dintr-o parte în alta, cu atât devine mai provocator să rezolvăm problema mobilității. Deci, primul lucru pe care îl putem face este de a avea cât mai multe facilități în proximitate. De asta, genul acesta de dezvoltări mixed-use, cu dezvoltare mixtă, în care ai și zona de rezidențial, și zona de birouri, și zona de retail și cumpărături, și spații educaționale, să fie cât mai aproape, astfel nu trebuie să vii de la periferie în oraș, din oraș la periferie”, spune Mihai Toader Pasti, Consultant sustenabilitate One United Properties.
„Majoritatea dezvoltărilor, cum e și cea în care ne aflăm, de exemplu, au acces foarte rapid la mijloace transport în comun, dacă ne uităm la stațiile de STB de lângă, dar în același timp oferă și toată gama de soluții alternative de transport, biciclete, trotinete sau, desigur, la mașini electrice, având stații de încărcare în subsol. Mai mult decât atât, noi încurajăm mersul pe jos și toate dezvoltările de birouri, de exemplu, au acces la dușuri dacă ai nevoie”, mai adaugă expertul.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News