Clubberii și activiștii de mediu din Berlin luptă împotriva extinderii autostrăzii A100. Ce îi unește

Data publicării:
banner pe care scrie nu vrem autostrada în berlin
Proiectul extinderii A100 are sprijinul ministerului transporturilor din guvernul federal, precum și al primarului conservator recent ales, Kai Wegner. Sursa foto: Profimedia Images

Clubberii din Berlin și activiștii de mediu s-au unit pentru a lupta împotriva planurilor de extindere a autostrăzii A100. Propunerea autorităților amenință viața culturală a orașului, spun protestatarii, deoarece 20 de cluburi de noapte ar trebui să fie demolate, transmite The Guardian.

Cluberii berlinezi s-au unit cu activiștii de mediu pentru a lupta împotriva planurilor de extindere a unei autostrăzi care amenință viitorul a aproximativ 20 de cluburi de noapte din estul orașului.

Mii de fani techno și un grup mai larg de protestatari care susțin viața culturală a orașului au ieșit pe străzile Berlinului în weekend, cel mai recent protest dintr-un șir de demonstrații care au avut loc în mai multe părți ale capitalei germane.

Autostrada A100 a fost poreclită „autostrada către iad”

În joc este o zonă care se întinde de la Treptower Park, peste râul Spree și spre Friedrichshain, în inima vieții de noapte a orașului. Cluburile de pe traseul propus de autostradă, pe care protestatarii l-au poreclit „autostrada către iad”, includ unele cu un statut aproape legendar, cum ar fi About Blank, un club techno găzduit într-o clădire industrială, cândva abandonată, și Renate, un magnet pentru Cluburi LGBTQ+.

O extindere a autostrăzii A100, care a început să fie construită în anii 1950, le-ar putea distruge pe toate dacă lucrările vor începe conform planului în 2027. Proiectul are sprijinul ministerului transporturilor din guvernul federal, precum și al primarului conservator recent ales, Kai Wegner.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor și-a reiterat recent sprijinul pentru proiect, considerând că acesta este „necesar pentru a permite gestionarea traficului și a face față fluxurilor de trafic în creștere, în viitor”.

Lutz Leichsenring, purtătorul de cuvânt al Clubcommission Berlin, a declarat că extinderea A100 ar reprezenta o „amenințare existențială pentru peisajul cultural unic al Berlinului”, care a fost stabilit în deceniile de la căderea Zidului Berlinului în 1989.

O campanie la nivel național, care a primit un sprijin internațional pe scară largă, numită #clubsAREculture, s-a angajat să continue să facă presiuni asupra guvernelor locale și federale prin proteste.

dragoste și bass
Un participant la protest ține o pancartă pe care scrie „Dragoste și bass, în loc de grabă și ură”. Berlinezii au manifestat împotriva extinderii autostrăzii A100 care amenință existența mai multor cluburi techno ale orașului din Berlin, Germania, pe 2 septembrie 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Mohamed Ben Mustapha, de la clubul ZUKUNFT am Ostkreuz a numit extinderea planificată „echivalentă cu un Berlin care își trage un glonț în rotulă” și a spus că eliminarea cluburilor ar fi devastatoare pentru schimbul cultural din oraș.

„Zonele amenințate sunt tocmai locurile în care are loc o interacțiune eclectică între oameni dintr-o varietate de medii”

Scena cluburilor din Berlin s-a dezvoltat în număr mare în clădirile abandonate rămase după dezindustrializarea de după cel de-al doilea război mondial. Când a căzut Zidul Berlinului în 1989, dansul și muzica electronică au fost printre eforturile creative care s-au mutat în spațiile abandonate adesea ocupate ilegal, cu moștenirea unei scene distinctive din Berlin, care a continuat să prospere și să se extindă. Oficialii culturali estimează că aceste cluburi aduc anual 1,5 miliarde de euro la bugetul capitalei germane.

„Această dezvoltare istorică a creat ceea ce guvernul numește adesea ca fiind o caracteristică remarcabilă a Berlinului, ca un oraș plin de viață, creativ și plin de culoare”, a spus Leichsenring.

„Gama largă de alte industrii de aici se datorează în mare parte ofertei culturale specifice pe care Berlinul o are, vorbim de companii internaționale, startup-uri, precum și dezvoltări industriale în orice domeniu, de la transport, la alimentație și turism.”

El a spus că, odată ce cluburile vor fi distruse, va fi practic imposibil să se recreeze scena și ca urmare se vor pierde multe mii de locuri de muncă.

Clubcommission Berlin solicită oprirea planurilor de construcție a A100 plus o strategie cuprinzătoare pentru a face față gentrificării în oraș, inclusiv crearea unei viziuni comune pentru dezvoltarea urbană.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Irinel Columbeanu are datorii la azilul unde locuiește: „Se străduiește să facă rost de bani”
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Sophie Turner a facut primele dezvaluiri despre despartirea de Joe Jonas: “Au fost cele mai grele zile din...