Galerie Foto 16 kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unei balene care a eșuat pe o plajă din Franța

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati cu costume albe de protectie care ridica plasticul pe plaja
16 kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unei balene care a eșuat pe o plajă din Franța. Foto: Facebook/Itsas Arima

O cantitate de 16 kilograme de deşeuri plastice, ambalaje pentru chipsuri şi paste, saci şi pungi din plastic, a fost descoperită în stomacul unei balene cu cioc, eşuate pe o plajă din Landes, în sud-vestul Franţei. Cadavrul balenei a fost găsit în stare de descompunere de câțiva trecători. 

Oamenii au anunțat autoritățile, astfel că rămășitele balenei au fost disecate de doi membri ai reţelei naţionale pentru monitorizarea animalelor eşuate din cadrul Observatorului Pelagis, notează agenția EFE, citată de Agerpres.

16 kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unei balene care a eșuat pe o plajă din Franța. Foto: Facebook/Itsas Arima
16 kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unei balene care a eșuat pe o plajă din Franța. Foto: Facebook/Itsas Arima

Pentru Willy Dabin, coordonatorul reţelei franceze de monitorizare a eşurărilor, prezenţa deşeurilor se explică prin starea precară de sănătate a balenei, un exemplar femelă, care suferea de o boală parazitară ce-i slăbise organismul şi o împiedicase să se alimenteze corespunzător.

Deşi în mod obişnuit balena cu cioc este ''un vânător activ'', care plonjează la o adâncime de 1.000 de metri pentru a se alimenta, în special cu calamari, această femela ''a fost nevoită să rămână la suprafaţă înghiţind tot ceea ce i-a trecut prin faţă'', a adăugat el.

''Din cauza bolii, a trecut de la statutul de vânător activ la cel de ţestoasă care înghite plastice pe care le confundă cu meduzele'', a exemplificat acesta.

Grămada de plastic a accelerat moartea balenei, spun specialiștii

Potrivit observatorului, ''această grămadă de plastic a accelerat probabil moartea cetaceului'', cu un interval estimat la cel puţin 10 zile.

''Astfel de deşeuri căptuşesc pereţii stomacului şi ai intestinului, putând provoca ocluzii şi împiedicând nutrienţii să treacă în sânge'', au mai precizat specialiştii.

Din punctul de vedere al lui Willy Dabin, absorbţia fragmentelor din plastic ''arată o disponibilitate semnificativă a materialelor în oceane'', dar rămâne un fapt ''rar'' la mamiferele marine. Circa 2-3% dintre 2.000 de specimene de foci, balene şi delfini eşuează în fiecare an pe coastele metropolitane şi ultra-marine.

Potrivit Observatorului Pelagis, ''problematica'' are mai degrabă legătură cu fenomenul de ''bio-acumulare'', care afectează şi mamiferele marine, atunci când se alimentează cu peşti care au ingerat la rândul lor plastic. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...