Cum au făcut niște braconieri un bine faunei din Elveția

Data actualizării: Data publicării:
elvetia capre negre oameni cu binoclu - focus

În urmă cu aproximativ un secol, nişte braconieri au introdus în Elveţia două capre alpine ibex, care îi aparţineau regelui Italiei. A fost un delict cu repercusiuni majore:  de fapt, a salvat această specie, care era pe cale de dispariţie. Datorită acestei operaţiuni ilegale, numărul caprelor alpine ibex s-a refăcut, în Alpii elvețieni. Acum, în timp ce animalele escaladează terenul aproape vertical, o patrulă are sarcina de a le urmări prin munţi. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.

- Unde sunt? Sunt foarte greu de zărit. Chiar şi cu binoclul.

- Uite-le. Una, două, trei, spune Elias Pesenti, biolog.

Azi, trebuie numărate. Biologul Eliast Pesenti şi paznicul de vânătoare Fabrice Maradan observă cu mare atenţie fiecare capră ibex din cantonul elveţian Fribourg.

Încercăm şi noi să zărim una. În vârf, chiar sub linia zăpezii, se pot vedea femele ibex, cu puii lor.

Se deplasează, ţinându-i pe observatori mereu în stare de alertă.

Astăzi, aceştia n-au voie să le piardă din ochi, aşa că le urmăresc.

O dată pe an, paznicii de vânătoare din toată Elveţia îşi numără caprele ibex. Odinioară, această specie dispăruse aici. Însă eforturile de repopulare au fost încununate de succes.

Elias Pesenti zăreşte următorul grup.

Dar animalele ne-au observat şi ele, de mult. Şi ne ţin la distanţă.

Numărarea caprelor ibex e ceva deosebit, după cum ne explică paznicul de vânătoare Maradan: „Pentru un paznic de vânătoare, e o plăcere să aibă capre ibex pe teritoriul său. Sunt cu adevărat nişte animale nespus de nobile”.

Elias Presenti le înregistrează vârsta. O privire aruncată coarnelor e de-ajuns - chiar şi de la distanţă.

„Coarnele le cresc mai repede vara şi aproape deloc iarna. Două asemenea umflături înseamnă un an”, explică Elias Pesenti, biolog la Autoritatea pentru păduri, animale sălbatice şi pescuit din Fribourg.

Apoi vedem primul mascul ibex, deşi acesta părăseşte rapid zona aflată sub observaţie.

E înregistrat rapid şi Maradan îşi informează colegul din partea cealaltă a muntelui. „E un mascul tânăr. Traversează creasta muntelui. Pe acesta n-ai voie să-l numeri”, spune Fabrice Maradan, paznic de vânătoare.

Echipa urcă tot mai mult.

Faţada stâncoasă de pe versantul celălalt  e unul dintre locurile lor preferate.

Numai în zona lor au numărat 30 de capre ibex. Aproximativ acelaşi număr ca anul trecut. Şi-i vor ţine pe „regii Alpilor” sub atentă observaţie până la următoarea numărătoare.

La ultima numărătoare, populaţia lor se ridica la aproximativ 17. 000 de exemplare în munţii elveţieni.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri