Video Greșeala pe care o fac în această perioadă proprietarii de câini. „Nu cedați!”, îi sfătuiesc medicii veterinari

Data publicării:
caine care sta la masa langa doi copii
Câinii nu trebuie hrăniți cu resturi de alimente, avertizează medicii veterinari Foto: Guliver/GettyImages

E greu, dar nu trebuie să cedați atunci când câinii vă privesc cu ochii umezi în timp ce vă aflați la mesele de sărbători. Sunt multe alimente și condimente periculoase pentru animalele de companie, dovadă numărul mare de probleme digestive grave pe care veterinarii le tratează în această perioadă.

„Acest cățel are pancreatită, pancreatită acută. Este unul din mai multe cazuri care au sosit în timpul Crăciunului”, spune medicul veterinar Willi Glasser.

În perioada sărbătorilor, mulți proprietari de animale au tendința de a transforma sarmalele și alte preparate tradiționale în recompense. Însă efectul e exact invers decât cel sperat. 

„Orice bucată mică poate să îi cauzeze o problemă. Orice bucată mică de os, orice bucățică de sarma sau un mic poate să creeze o gastroenterită sau o pancreatită acută”, avertizează medicul veterinar Willi Glasser.

Mulți stăpâni nici măcar n-au mai apucat să-și ducă la veterinar câinele pe care credeau că îl răsfață cu mâncarea de la masa de Crăciun.

„Erau câini de talie mare. Din păcate, niciunul nu a ajuns în viață la noi. Sufereau de torsiune gastrică, o boală groaznică, cu mortalitate mare și, în general, se produce foarte repede. Dacă nu o vezi, nu o simți din prima clipă, șansele de supraviețuire sunt foarte mici”, povestește medicul veterinar.

Oamenii spun că le e greu să reziste „cerșitului” pe care animalele îl practică foarte convingător.

„Sarmalele îi plac. Se duce și stă lângă aragaz numai să simtă mirosul, dar nu primește. Nu primește nici umplutură, nici varză, nici nimic”, spune proprietara unui câine.

„De poftă, îi mai dau un pic de carne de pui. Și lui, și la surioara lui, dar în general nu le dau, decât așa, de poftă, foarte puțin”, spune un alt proprietar.

„Foarte rar îi dau să guste. Carne, dacă rămâne o bucățică, îi dau de gust. Nu-i dau oase și nici resturi de mâncare. Deci, carne dacă este”, mărturisește un altul.

Veterinarii le transmit stăpânilor că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru animale e să le hrănească doar cu mâncare special concepută pentru ele. Iar dacă vor să adauge un aliment în meniu, să se informeze bine înainte.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri