Motivul stupid pentru care un urs s-a chinuit 16 ore într-o capcană

Data publicării:
urs chinuit

Un urs s-a chinuit 16 ore cu o labă prinsă într-o capcană a braconierilor din Vrancea pentru că în tot județul abia s-a găsit un veterinar care să știe să folosească pușca cu tranchilizant. Și oamenii au fost în mare pericol. Dacă scăpa din capcană, fiara făcea prăpăd, spun biologii. 

Fiara a fost găsit aproape leșinată de durere la marginea unei comune din apropierea unei păduri, la 40 de kilometri de Focșani. Jandarmii chemați de localnici nu au putut să tranchilizeze și să scape ursul de chin. Au stat doar de pază.

Valentin Trişcaş, purtătorul de cuvânt al IJJ Vrancea: „Am fost anunţaţi că un urs a fost prins în laţ în pădurea de lângă localitatea Fitioneşti. În zonă s-a deplasat un echipaj al jandarmeriei vrâncene pentru restricţionarea perimetrului şi restricţionarea accesului în zonă. Echipajul de jandarmi a rămas la faţa locului şi pe timpul nopţii”.

Abia a doua zi a fost găsit un veterinar care în câteva minute a scăpat sălbăticiunea de durerile cumplite ale capcanei.

Am găsit prins de o lăbuță, din spate, un urs, o femelă de 7-8 ani, pe care am tranchilizat-o, am eliberat-o din laț”, a declarat medicul veterinar Stelian Popescu.

Până acum doi ani în astfel de situaţii interveneau cei de la Asociaţia pentru Protejarea Faunei Sălbatice Vrancea, dar acum spun că au mâinile legate.

Nu avem logistica necesară, a funcţionat o echipă care intervenea în astfel de cazuri, în momentul de faţă nu mai sunt oameni, nu mai sunt cele necesare, nu e vorba de tranchilizante, nu mai putem să asigurăm aşa cum trebuie intervenţiile de genul ăsta”, a declarat un reprezentant al Asociației pentru Protejarea Faunei Sălbatice din Vrancea.

Criza aduce un pericol enorm pentru localnici. În astfel de cazuri, spun biologii, fiarele prinse în capcană își adună toate puterile să scape și dacă reușesc, înnebunite de durere se reped asupra primului om care le iese în cale.

În urmă cu o lună, alt urs prins într-o capcană din Vrancea a fost eliberat abia după 24 de ore.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri