CNAS a suplimentat bugetul pe acest an pentru tratamentul bolnavilor de cancer, pentru eliminarea listelor de așteptare

Data publicării:
Medicamente - MEDIAFAX

În fiecare lună, comisia de onologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate le transmitea sutelor de bolnavi de cancer că trebuie să mai aştepte până primesc tratamentul de care au nevoie. Unii dintre pacienţi erau nevoţi să aştepte şi câteva luni pentru a primi medicamentele.

Pentru acest an putem include 7.500 de pacienţi pentru moleculele care se aprobă la nivelul CNAS. Nu mai există niciun pacient care să fie în aşteptare”, a spus dr. Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Unele tratamente costă câteva mii de euro pe lună şi, din cauza bugetului redus, a apărut acest sistem de aprobare pe bază de dosar. Pastilele cele mai solicitate sunt cele pentru tratarea cancerului la sân, a celui colo-rectal şi a celui pulmonar. Acum, autorităţile dau asigurări că, începând cu luna septembrie şi până la finalul anului, tratamentele sunt asigurate pentru toţi pacienţii care vor depune dosare de tratament. Casa a găsit bani din fondul de rezervă, pentru a finanţa sistemul, o sumă care ajunge la 70 de milioane de lei.

„Din momentul depunerii dosarului sperăm ca media pentru tratamente să fie de o lună, o lună şi jumătate. Dacă eu depun dosarul astăzi, comisia de întâlneşte pe 18 octombrie şi apoi, de la 1 noiembrie se dă aprobarea”, a spus dr. Doina Stănculeanu, preşedintele Comisiei de Oncologie.

Nimeni nu ştie însă ce se va întâmpla anul viitor, dacă CNAS va mai avea bani să finanţeze toate dosarele pacienţilor sau dacă vor apărea din nou listele de aşteptare. În toată ţara, în jur de o sută de mii de pacienţi urmează un tratament împotriva cancerului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri