Medicii de familie nu sunt dispuşi la forme radicale de protest

Data publicării:
medici transplant-2

În România sunt 11.000 de medici de familie, fiind considerați baza sistemului de sănătate. Fiecare pacient care are nevoie de medicamente, analize sau internare trece mai întâi pe la cabinetul medicului generalist. Aceștia nu sunt însă dispuşi să se alăture protestelor extreme. Dacă medicii din spitale au anunţat că vor demisiona în bloc, doctorii din cabinetele individuale au afirmat că nu au cum să rezilieze contractele cu casele de asigurări.

Noi nu suntem salariaţi, suntem titulari ai cabinetelor noastre, aşadar noi nu putem avea acţiuni sindicale”, spune Rodica Tănăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie.

Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate militează pentru a se aloca 6% din PIB sectorului sanitar, dublarea imediată a salariilor medicilor rezidenţi şi creşterea semnificativă a veniturilor personalului medical, indiferent de nivelul de pregătire. Medicii din policlinici au aceleasi revendicări.

Șase la sută, cât cere Colegiul Medicilor, ar fi un pas înainte. Ne-am apropia măcar de nivelul mediu din UE”, spune Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor din Ambulator.

Protestele vor începe de miercurea viitoare, cu pichetarea Ministerului Sănătăţii. Dacă revendicările nu vor fi rezolvate, în octombrie se anunţă grevă generală, iar pentru noiembrie se preconizează demisia în bloc a medicilor şi a asistenţilor.

„Coaliția va organiza un miting amplu în București, urmat de un marș în București, iar din informațiile pe care le avem sunt și alte categorii de bugetari care se vor alătura protestului nostru”, spune Marius Sepi, vicepreşedintele federației Sanitas.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a limitat doar la afirma că aceste proteste nu se justifică şi nu au suport real.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri