Rafinarea produselor alimentare, un pericol pentru sănătate

Data publicării:
paine la cuptor-10

Începem cu pâinea. Este nelipsită de la orice masă, iar majoritatea românilor o aleg pe cea albă. Ca să înţelegeţi de ce nu este sănătoasă trebuie să ştiţi care este procesul prin care bobul de grâu este transformat în făină albă.

„Procesul de rafinare presupune îndepărtarea părţii celei mai sănătoase din bobul de grâu sau din orice cereală şi rămâne doar partea care conţine cele mai puţine substanţe nutritive. Deci practic prin procesul de rafinare se îndepărtează fibrele, se îndepărtează cea mai mare cantitate de vitamine”, a explicat dr. Cristina Niţă, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Făina nu este măcinată cu tot cu învelişul extern dintr-un simplu motiv: se strică mai repede. Dar pentru a obţine un termen de valabilitate cât mai mare, procesul de rafinare nu se opreşte aici.

„În imensa majoritate a cazurilor se mai adaugă şi alţi aditivi, ca să o protejeze de dăunători, de procesele de decantare, că să o facă mai pufoasă, ca să împiedice aglomerarea”, a completat dr. Andreea Dragomirescu, medic apifitoterapeut.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să evitaţi făina albă şi implicit pâinea albă! Rămâne varianta din făină integrală, dar şi această poate avea efecte negative asupra sănătăţii.

„Dacă un om are un nivel de efort fizic extraordinar de mare atunci poate consuma şi astfel de produse pentru că ele îi sunt necesare pentru aportul caloric. Dar pentru restul de oameni, făinoasele nu au ce căuta în dietă noastră”, a afirmat Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Câtă pâine puteţi consuma dacă nu sunteţi sedentari, dar şi ce presupune rafinarea zahărului şi a uleiului, aflaţi mâine de la ora 13.30, la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri