TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Alimentație sănătoasă pentru copii. Ce produse trebuie evitate

Data publicării:
exercitii logopedie copii flickr-1

Alăptarea, în primele luni de viață, este dieta ideală pentru copii, spune Sorin Cadar, Medicul avertizează însă că de alimentația mamei depinde calitatea laptelui.

De asemenea, important este şi confortul psihic al mamei: stres, nervi griji, oboseală excesivă, ăştia sunt nişte factori care duc la modificarea calităţii laptelui”, adaugă el.

Ca şi în perioada de sarcină, şi în perioada de alăptare carbohidraţii cu eliberare lentă sunt baza. Aici ne referim la cerealele integrale: pâine, orez integral. Acestea conţin carbohidraţi cu eliberare lentă, ceeea ce înseamnă calorii pe termen lung şi calorii sănătoase care aduc un aport energetic. De asemenea: legumele, fructele în cantitate suficientă pentru a transmite în lăptic minerale, vitamine; iar mamei să îi dea fibre pentru a îşi regla tranzitul intestinal”, spune Sorin Cadar.

În ceea ce privește carnea, este foarte important ca aceasta să fie de bună calitate - carne slabă, peşte – în timp ce carnea grasă trebuie evitată. În plus, trebuie consumate uleiuri neprelucrate termic și semințe nepreparate.

Medicul avertizează că diversificarea alimentației copilului înainte de vârsta de șase luni este periculoasă, pentru că aparatul digestiv al copilului nu este pregătit. „Micuţul va intra într-o situaţie de diaree şi va intra într-o situaţie de a nu fi în stare să anabolizeze, să absoarbă ceea ce i se dă”, arată el.

După vârsta de șase luni „se va începe tot cu aceşti carbohidraţi cu eliberare lentă: pâinea integrală, cerealele integrale, orezul şi fasole, mai puţin în perioada de 6 luni. Carnea, la fel, să fie slabă. Am spus şi repet: carnea de porc slabă este cea mai bună sursă de proteină, cel mai rapid metabolizată şi pusă la dispoziţia organismului”, spune Sorin Cadar.

Fructele trebuie întotdeauna pasate și amestecate cu biscuiți, cu pâine sau cu cereale.

Niciodată fructul pasat singur administrat. Deoarece fructul, în primul şi în primul rând, conţine fructoză, această fructoză se duce foarte rapid în ceea ce noi numim trigliceride. Nu sunt o sursă energetică deosebit de bună. Se arde foarte repede şi ce nu se arde se depune, se duce în lipide”, explică medicul.

Atenţie! Nu, un nu hotărât zahărului, deoarece zahărul conţine calorii grave. Nu aduc niciun aport corespunzător dietei, în schimb dau senzaţia de saţietate. De asemenea, copilul se va muta încet încet de la o alimentaţie sănătoasă către o alimentaţie bazată pe dulciuri şi mai ales dulciurile cu zahăr (...) Trebuie să ţinem cont de un vechi proverb românesc: omul îşi sapă groapă cu dinții, iar lucrul asta începe din fragedă prucie: de la diversificare”, avertizează specialistul.

Sorin Cadar mai spune că „un copil sănătos creşte în greutate 2-3 kg pe an şi creşte în înălţime 8-9 cm pe an, dar copilul nu va creşte constant în fiecare zi. Astăzi copilul are poftă de mâncare: mănâncă tot, mâine, poimâine, nu mai mănâncă; după care iar urmează o săptămână în care mănâncă. Să nu se intre în panică şi să nu se încerce mituirea copilului: mănâncă ce-i sănătos că îţi dau şi ce nu-i sănătos numai că să mănânci. Nu este bine”, spune el.

Dacă micuțul refuză să mănânce sănătos, Sorin Cadar sfătuiește mămicile să meargă la un nutriţionist sau la un pediatru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri