Unul din opt copii are probleme cardiace

Data publicării:
cardiac ekg medic

Augusta a ajuns cu copilul ei, de trei ani şi jumătate, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca din întâmplare. La un consult pentru o răceală, medicul de familie i-a recomandat să facă analize suplimentare. Așa a decoperit că fata ei are o malformaţie la inimă şi a fost operată.

Foarte vioaie, fugea, respira bine noaptea, nicio problemă şi m-am mirat când doamna doctor a spus: Mergi te rog repede cu ea la urgenţă!”, povestește Augusta Mâşcă.

Acest caz asimptomatic nu este însă unul rar, atrag atentia specialiștii. Mulţi copii care au boli de inimă, dobândite sau din naştere, par perfecţi sănătoşi, iar problemele apar la efort.

S-a jucat cu nepoţelul şi a zis: Mama, mă înţeapă! S-a învineţit puţin şi am zis - asta e prima şi ultima nu stăm, mergem către clinică”, spune un părinte.

Aceste cazuri de copii care sunt depistaţi la un moment dat pentru că au leşinat, au fost chiar şi situaţii de moarte subită. Sunt malformaţii congenitale ce nu pot fi depistate cu metodele neinvazive”, precizează Adrian Molnar, directorul Institutului Inimii, Cluj-Napoca.

Tocmai pentru a preveni astfel de cazuri, o echipă de specialişti de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca a demarat anul acesta un program de consultaţii gratuite. Aproape 200 de medici specialişti au consultat 24 de mii de copii din Transilvania.

2.000 ridică semne de întrebare şi sunt reevaluate”, spune Simona Sorana Căinap, director ştiinţific.

Medicii recomandă părinţilor să meargă periodic cu cei mici la doctor. Un consult la medicul de familie, dacă acesta ridică semne de întrebare trebuie trimis mai departe la medicul specialist pediatric şi apoi dacă este necesar la medicul cardiolog.

Screeningul maraton a durat cinci luni. Studiul a fost realizat în cadrul unui proiect POSDRU, în valoare de 18 milioane de lei, care a avut drept scop principal pregătirea specialiştiilor în domeniul pediatriei cardiace.

Considerăm că e cel mai mare studiu din lume în acest moment”, spune Dan Bența, manager proiect.

Specialiştii fac acum analize genetice în cazul copiilor diagnosticaţi cu probleme cardiace.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri