IMPARȚIAL. Guvernul lucrează la un proiect de lege care să sprijine cinematografia românescă

Data publicării:
anca puiu scaune

„Lucrăm acum la un proiect de lege și pentru asta am cerut un grup de lucru la Guvern, care ni s-a și aprobat. Când a fost domnul prim-ministru al Franței în vizită, în România, l-am rugat pe domnul Ponta să solicite la nivelul acesta un consultant al CNC-ului francez, pentru că anul acesta CNC-ul francez a reușit să impună niște taxe. Cumva, dacă s-au pierdut taxele pe VHS, DVD sau pe alte suporturi, acum vin taxele pe internet, care sunt foarte importante și care în Franța s-au obținut. Noi nu vrem să inventăm roata și atunci am zis că cel mai simplu e să cerem un consultant de la CNC-ul francez. Premierul Franței n-a promis că ne va ajuta cu un consultant. Soluțiile sunt, trebuie să ni le asumăm și noi”, a declarat Anca Puiu, consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta, la Digi24.

„Cinemaul românesc, pe cât de mult aduce premii și succese, este subfinanțat. Nu mai sunt bani decât foarte puțini pentru finanțarea filmelor românești în anii următori. Găsirea unor surse suplimentare, noi, de finanțare a filmului e esențială, dacă vrem să construim în continuare și să păstrăm ce s-a câștigat”, a spus regizorul Tudor Giurgiu.

„Din păcate, datorită lipsei sălilor de cinema, România fiind în continuare țara cu cea mai mică densitate de ecrane la suta de mii de locuitori din Europa, nu prea avem șanse să ne recuperăm investiția. Singura soluție e să faci filme, probabil, cu un telefon mobil sau cu un aparat foto foarte mic, actorii veniți pe gratis, toată lumea să facă un voluntariat”, a mai spus regizorul.

Despre găsirea unor surse noi de finanțare pentru cinematografia românească, Tudor Giurgiu a dat exemplul loteriei din Ungaria, care finanțează în proporție de 80% filmele maghiare, pe când, în România, în anul 2009, era un procent de 4% din profitul loteriei, iar acum nici măcar acesta nu a mai rămas. De asemenea, el a făcut referire și la taxarea operatorilor de internet prin care se descarcă filmele, dar și alocarea de fonduri de la bugetul de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri