Laure Hinckel Manea: „În Franța sunt foarte puține recenzii la cărțile traduse din limba română”

Data publicării:
2003laure-55968

Bugetul alocat de ICR pentru participarea la eveniment se ridică la 620.000 de euro.

„Absenţa mea este un protest. Cultura trăieşte momente dramatice. ICR poartă un război împotriva celor mai cunoscuţi intelectuali”, a afirmat Mircea Cărtărescu într-un interviu pentru France Presse.

La rândul rău, Andrei Pleşu şi-a explicat absenţa: „Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală”.

Consilierul literar al Salonului de Carte de la Paris, Laure Hinckel Manea, a făcut selecția oficială scriitorilor români care vor fi prezenți acolo. În direct, la emisiunea „Imparțial”, aceasta a explicat criteriile care au stat la baza alegerii scriitorilor români.

„Misiunea mi-a fost dată de directorul Centrului Național de Carte din Franța. Scriitorii care urmau să fie invitați trebuiau să fie publicați în franceză la o editură comercială și nu pe cont propriu, într-o traducere din limba română, iar evantaiul scriitorilor trebuia să fie cât mai larg, să acopere toate genurile literare. Nu a durat mult să îi aleg, pentru că numărul acestora nu este foarte mare.

Avem mult de făcut, literatura română nu este foarte cunoscută în Franța.Dacă ai face un sondaj pe stradă și ai întreba cine cunoaște un scriitor român, doar în cazul în care cineva e mai cult poate și-ar aminti că unii scriitori francezi sunt născuți în România - cum este, de exemplu, Eugen Ionesco. Poate alții au auzit de Mircea Cărtărescu, scriitor cunoscut, publicat și urmărit de editorii săi. În general, sunt foarte puține recenzii la orice carte tradusă din limba română, totul se petrece într-o nepăsare penibilă pentru autor, traducător și editor”, a precizat Laure Hinckel Manea.

Andrei Marga: „Ce se spune despre ICR sunt falsuri ordinare”

De la Paris, directorul ICR Andrei Marga a vorbit despre pavilionul României de la Salon și a răspuns acuzațiilor.

„Pavilionul României va fi o reușită arhitectonică. Mâine se amplasează toate volumele pe rafturi. La ora deschiderii, totul va fi în regulă. Atunci când am preluat conducerea ICR, și s-a pus problema participării la Salonul de Carte de la Paris, evident că ne-am pus întrebarea dacă este reprezentată bine și echitabil vizavi de autori cultura română. Constatarea noastră a fost că e bine să ieșim din antagonismele anilor trecuți și le să dăm mai multor scriitori șansa de a se întâlni cu cititorii”, a spus Andrei Marga, intervievat telefonic de Luca Niculescu.

Directorul Institutului Cultural Român a reacționat și la refuzul unor scriitori importanți de a participa la evenimentul din capitala Franței.

„Ce decide fiecare este treaba lui personală. Poți să alegi diferite motive. Nu este demn să alegi al participării sau al neparticipării ceea ce face altul, pe lângă faptul că ceea ce se spune despre ICR sunt niște falsuri ordinare. Dacă se va face o verificare factuală, se va vedea că tot ceea ce susțin ei nu se confirmă”, a adăugat Andrei Marga.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri