Palatul Cultural din Blaj va fi reabilitat. Lucrările vor costa 1,2 milioane de euro

Data publicării:
palat

Palatul Cultural din Blaj pare de nerecunoscut acum. Este plin de gunoi, nu mai are uşi şi geamuri iar pereţii stau să se dărâme. Arată mai degrabă ca o ruină, decât ca un important obiectiv turistic al oraşului. Aici au avut loc toate evenimentele culturale din perioada interbelică.

În palat au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca orășenească și Centrul de radoficare. Ultima dată a funcționat cinematograful Nicolae Bălcescu, până în anul 1995, când un incendiu puternic a devastat clădirea în proporție de 40% și a adus o în stadiul în care se află acum

Luna viitoare însă, va intra în reparaţii pentru trei ani. Autorităţile i-au găsit deja şI utilitatea. În palat îşi vor avea sediul regional al Academiei Română, dar șI alte asociații culturale din zonă.

Vrem să îi dăm valoarea, grandoare de altă dată. Este o lucrare de suflet a mea pe care vreau să o duc la bun sfârșit din toate punctele de vedere”, a declarat Gheorghe Rotar, primarul Blajului.

Și locuitorii din Blaj au primit cu etuziasm vestea reabilitării palatului. „Va da viață orașului, orice obiectiv cultural va da viața, nu?...se pot face concerte, se pot face filme în continuare”, spune unul dintre aceștia.

La finalul lucrărilor, autoritățile își doresc ca palatul să devină Centrul cultural al zonei, dar și unul dintre cele mai importante edificii culturale din județul Alba. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri