REPORTAJ În culisele primei zile de TIFF 2013: Tudor Giurgiu învinge încă o dată ploaia

Data publicării:
tiff 1


Corespondenţă de la Cluj de la Cătălina Bucur, reporter „Ca-n filme

Puţin înainte de ora opt seara, pe bulevardul Unirii din Cluj, printre tinerii veniţi special pentru TIFF-ul de anul ăsta, aleargă mâncând pământul o puştoaică. Nu are mai mult de 20 de ani. Are părul dezordonat, prins la întâmplare cu două pixuri, fustă în dungi şi un tricou roşu pe care scrie „Voluntar TIFF”. Aleargă grăbită, ocolind oamenii şi ţinând în braţe un vraf de afişe, mape, postere şi numere din „AperiTIFF”, ziarul oficial al festivalului. La un moment dat se împiedică de o crăpătură din asfalt şi cade în genunchi - dar se ridică imediat, fără un cuvânt, şi o ia din nou la goană. Deschiderea TIFF 2013 are loc în mai puţin de o oră şi o echipă întreagă a lucrat încă din februarie la organizarea acestui festival. Totul trebuie să iasă perfect.

 

FOTO: TIFF

Clujul este un fel de Londră a noastră, dacă stăm să ne gândim la vreme. Spectatorul fidel de TIFF ştie că nimic nu e mai imprevizibil decât condiţiile meteorologice din acest oraş în timpul festivalului. Vremea e mai nehotărâtă ca o femeie şi poate oscila între caniculară, geroasă, umedă, ploioasă, ceţoasă, noroasă, însorită - şi completaţi voi cu restul adjectivelor meteorologice din dicţionar. Poate tocmai de aceea bagajul unui spectator de TIFF este uriaş - el trebuie să conţină sandale şi adidaşi, ghete şi cizme de cauciuc pentru ploaie, haine subţiri şi hanorace serioase, eşarfe, fulare şi chiar căciuli, pentru cei care vor să rămână şi la proiecţiile exterioare care încep după apusul soarelui.

Şi dacă tot vorbim despre tradiţiile TIFF-ului de la Cluj, nu putem să trecem peste deja-faimosul noroc al lui Tudor Giurgiu, care are parte de vreme senină la fiecare deschidere a festivalului - chiar dacă, în restul zilei, vremea a fost oricum numai prietenoasă nu. Anul trecut, după o ploaie torenţială, a ieşit soarele şi a apărut curcubeul chiar înainte de proiecţia celui de-al doilea lungmetraj al său, Despre oameni şi melci.

Iar anul acesta, deşi se anunţa ploaie şi norii vegheau Clujul, fotografii şi cameramanii s-au bucurat de lumina excelentă şi de un apus de zile mari în timp ce imortalizau venirea invitaţilor în Piaţa Unirii din Cluj. „Mă bucur că am reuşit să învingem din nou ploaia şi că sunt atâţia spectatori aici”, a deschis Tudor Giurgiu gala. Debutul festivalului a stat şi anul acesta sub o zodie bună.

 

FOTO: TIFF

Piaţa Unirii din Cluj, la apusul soarelui. Peste 1600 de oameni s-au strâns pentru deschiderea ediţiei 2013. Au făcut oficiile Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, împreună cu primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc. Printre invitaţii speciali prezenţi la gala de deschidere au fost Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie şi vice-preşedinte în consiliul Academiei Europene de Film, celebrul director de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradis, regia Ulrich Seidl), Pablo Berger - regizorul filmului mut Blancanieves (2012), David Lambert, regizorul şi scenaristul Hors les Murs, Denis Côté, premiat recent la Berlin pentru Vic et Flo ont vu un ours, dar şi Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) şi membru al juriului competiţiei.

La gală a fost difuzat, în premieră, primul spot cu Luminiţa Gheorghiu dintre cele zece create special de regizorul Cristi Puiu – autorul campaniei de imagine TIFF 2013 - pentru proiecţiile din Ursus Open Air (Piaţa Unirii). „Este o campanie mai neobişnuită, pentru că este o ediţie aventuroasă. Anul acesta nu mai facem glumiţe, poate şi pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă”, a spus pe scenă directorul artistic Mihai Chirilov, subliniind faptul că „anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele”. Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creaţiei lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: „Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

 

FOTO: TIFF

„Cei care au venit să vadă acest film pentru Penelope Cruz şi Antonio Banderas trebuie să ştie că ei apar numai în primele cinci minute”, a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, în timpul ceremoniei de deschidere a TIFF. Se referea la protagoniştii celui mai recent lungmetraj în regia lui Pedro Almodovar, Los amantes pasajeros, ales să deschidă maratonul de filme TIFF din acest an. „Mda, asta înseamnă că toţi cei care veniseră pentru Penelope Cruz şi Antonio Banderas chiar o să plece după primele cinci minute”, a dat replica glumeţ Tudor Giurgiu. Publicul însă a rămas pe şi pe lângă scaune, a râs, a aplaudat şi a plecat acasă cucerit de comedia lui Almodovar.

Şi acesta e doar începutul: urmează zece zile... Ca-n filme pentru Cluj!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri