Scandal la „Salon du Livre”. Mai mulți protestatari au împărțit manifeste cu „ICR off”

Data publicării:
2103-56164

Actualizare 22.00Protestatarii au purtat măști cu chipurile lui Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu.

Aceștia au împărțit manifeste pe care scria „ICR off”, un manifest față de actuala politică culturală și a conducerii Institutului Cultural Român.

Jandarmii care asigură paza au fost foarte brutali, i-au bruscat pe tineri și i-au obligat să părăsească atât standul, cât și salonul, conform corespondentului Digi24 Mădălina Alexe. Imediat după aceea, președintele Francois Hollande a vizitat standul românesc.

Andrei Marga, despre protestele de la Paris: Nu mi-am dat seama să fie vreun protest

_____________________________

Salonul de Carte de la Paris s-a deschis astăzi, iar președintele Francois Hollande a inaugurat cea de-a 33-a ediție. România are statut de invitat de onoare al evenimentului cultural din capitala Franței.

În pavilionul României se găsesc cărți în limba română și în limba franceză ale autorilor români.

„Standul arată foarte frumos, este stilizat și, pornind de la un model de Brâncuși are un arbore al înțelepciunii, o masă a tăcerii stilizată, care, de fapt, va fi o masă a vorbelor și o poartă a sărutului stilizată și ea. Este foarte multă agitație la pavilionul României, pentru că, în scurt timp, ar trebui să sosească Francois Hollande, unde oficialii români sunt pregătiți să îi întâmpine”, a transmis Luca Niculescu, trimisul special al Digi24, la Paris.

Presa franceză nu vorbește aproape deloc despre boicotul câtorva scriitori români, care au refuzat să participe la Salon, nemulțumiți de conducerea Institutului Cultural Român. Se scrie mult, însă, în ziarele franceze despre literatura română.

„Vor fi întâlniri cu Norman Manea, mare scriitor român care stă în Statele Unite, cu Lucian Boia, cu Gabriela Adameșteanu, care vor susține un fel de conferințe la Salonul Cărții. Sunt trei locuri unde vor exista prezențe ale românilor: la standul României, la Centru Național al Cărții și la Institutul Francez. Cred că sunt 30-40 de evenimente care implică scriitori francezi”, a mai spus Luca Niculescu.

Organizatorii francezi sunt dezamăgiți că scriitori precum Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu sau Gabriel Liiceanu nu vin la acest eveniment. Aceștia au spus că înțeleg că în România sunt probleme, dar că fuseseră făcute confirmările de mult și că sunt încurcați de absența lor.

Astăzi, în presa de la Paris se vorbește foarte mult despre cărțile Gabrielei Adameșteanu și ale lui Norman Manea. Scenaristul Răzvan Rădulescu, care este și romancier, a scris o carte, tradusă acum în română, „Viața și fapte lui Ilie Cazane”. Lucrarea are parte de multe articole elogioase în ziare și reviste mari din Franța.

Există însă și publicații care nu menționează deloc că România este prezentă la „Salonul de Carte”. De exemplu, „Le Figaro”, unul dintre marile cotidiane franceze, nu spune absolut nimic despre asta. A preferat să dedice două pagini orașului Barcelona, care este invitat și el la „Salon”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri