Tablouri recuperate în Germania. Multe dintre opere au fost confiscate la ordinul lui Hitler

Data publicării:
picturi

Este vorba de o pictură semnată de Marc Chagall, un desen al pictorului peisagist Canaletto şi un autoportret al lui Otto Dix.

Printre desenele, gravurile şi tablourile descoperite în banalul apartament din Munchen, se numără creaţii ale pictorilor Henri Toulouse-Lautrec, Pierre-Auguste Renoir şi Pablo Picasso. Deşi presa a scris că valoarea operelor trece de un miliard de euro, procurorii din oraşul german Augsburg au evitat să facă orice referire la acest aspect. În total, au fost găsite 1.406 opere de artă, înghesuite printre ambalaje şi gunoaie.

„În total, 121 de tablouri înrămate şi 1.285 fără ramă, multe dintre ele semnate de artişti celebri, au fost confiscate. Sunt picturi în ulei, altele cu cerneală indiană, creion, culori de apă, imprimeuri colorate şi alte imprimeuri de la artişti ca Max Liebermann şi alţii”, spune Reinhard Nemetz, procuror-şef în Augsburg.

Pentru experţii de artă, simpla inventariere a acestor capodopere este o experienţă incredibilă.

„Când stai în faţa acestor lucrări despre care o lungă perioadă de timp s-a crezut că au dispărut sau au fost distruse, ai un sentiment incredibil de bucurie. Lucrările sunt într-o stare relativ bună, unele sunt murdare, dar nu avariate”, afirmă Meike Hoffmann, critic de artă.

O parte dintre opere fac parte din zecile de mii de tablouri confiscate din muzee în perioada nazistă, fiind etichetate de Adolf Hitler drept „artă decadentă”. Altele provin din colecţiile private ale familiilor evreieşti bogate din toată Europa, deportate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare.

Dincolo de toate acestea, anchetatorii vor să afle câte capodopere au fost vândute până acum de Cornelius Gurlitt, octogenarul la care au fost găsite. Unde au fost ascunse imediat după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când oficialilor nazişti le-au fost confiscate bunurile obţinute ilegal în timpul celui de-al Treilea Reich, este o altă întrebare care aşteaptă răspuns.

Atunci, familia Gurlitt le-a declarat anchetatorilor internaţionali că faimoasa colecţie ar fi fost distrusă în bombardamentele aliate din Dresda, în februarie 1945.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri