Târgul Gaudeamus. Piaţa de carte din România, cea mai mică din Europa

Data publicării:
raft cu carti_shutterstock_522019972

Suntem codaşi la lectură printre europeni! Aproape jumătate din populaţie nu a citit niciodată o carte şi mai puţin de 2% dintre români cumpără cărţi. Piaţa de carte din România este cea mai mică din Europa, de doar 60 de milioane de euro, la jumătate faţă de vecinii bulgari. Cu toate acestea, la a 25-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus mii de români şi-au arătat interesul faţă de lectură.

Miruna şi-a descoperit pasiunea pentru citit în facultate. De atunci rar se întămplă să treacă o zi fără lectură. Este printre cei 5% dintre români care investesc în biblioteca de acasă.

Miruna Ioani: În general o carte mă fură foarte mult şi îmi fură ore de somn. Dacă o carte este foarte recomandată şi dacă îi ştiu povestea dinainte şi apreciez deja autorul aş da oricâţi bani.

Cu toate acestea ponderea celor care nu citesc este mult mai mare, vorbim de jumătate din populaţie.

Alexandra Florescu, reprezentat editură: Noi pentru piaţa de carte ştim că din păcate media de cheltuială este de doar 3 euro pe cap de locuitor într-un an, ceea ce sună cum sună şi este foarte puţin.

De partea bună a ierbii” este lectura care îşi propune să-i pună pe români cu burta pe carte. A fost lansată sâmbătă la Târgul de Carte Gaudeamus.

Răsvan Popescu - scriitor, jurnalist: Povestea este a unei case părinteşti care nu se lasă vândută, refuză să plece din memoria personajului principal care s-a născut acolo şi pentru care până astăzi casa asta era inutilă, el înceracă să Oo vândă şi nu poate. Rămâne prins între amintiri care se surpă pe el, între zidurile vechi.

Târgurile de carte sunt un bun catalizator, iar autorii încearcă să vină cu ceva nou în fiecare an.

Coni Chifor, organizator Gaudeamus: Diferenţele vin din numărul evenimentelor care sunt mai multe cu aproape 100 şi foarte multe se concentrează pe ideea de centenar, tema centrală a ediţiei.

Statisticile arată că doar 13% din populaţie îşi face timp să citească două cărţi pe lună iar 12% dintre români citesc până la două cărţi pe săptămână.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri