Alexandrina Halic: Actorii le pot deforma copiilor gustul pentru teatru

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-01-11h13m09s140
 

Alexandrina Halic a jucat la Teatrul Ion Creangă încă de la înfiinţare. A fost, timp de 30 de ani, Pinocchio şi a rămas în memoria publicului ca Micul Prinţ, Alice sau Micuţa Dorrit. A ştiut să-şi apropie copiii, să-i cucerească şi să le dăruiască poveşti şi destine.

Actrița susține că cei care joacă în spectacole pentru copii trebuie să fie mult mai bine pregătiți decât cei pentru adulți, pentru că cei mici sunt la vârsta la care își formează gusturile.

Primești înapoi cu generozitate, din partea copiilor, tot ce ai încercat să le dăruiești. Teatrul pentru copii, față de cel pentru adulți, ar trebui să se facă cu mai multă pricepere. Actorii pentru teatrul pentru copii trebuie să se pregătească altfel. Să fie mai talentați, mai exigenți. E nevoie de un ton mai ferm ca să ajungi la urechile lor, ca să nu piardă ce vrei să le spui. E nevoie de o tușă mai groasă când îți creionezi personajul, să ai grijă la ritm, să nu îi pierzi din mână. Copiii nu-și dau seama când spectacolul e prost. Răspunderea e acelora care creează spectacolul, pentru că le putem deforma gustul pe mai târziu. Copiii reacționează la poveste, participă afectiv la ce se întâmplă pe scenă”, a explicat actrița.

A fost aplaudată de numeroase generaţii de copii şi a observat cum vremurile, societatea şi-au pus amprenta şi asupra acestui public atât de sensibil şi de special.

Față de acum 30 de ani, publicul s-a schimbat foarte mult. Timpul de spectacol pe care îl acceptă s-a mai micșorat. Înainte, copiii se bucurau de spectacole de două ore, acum sunt suportate doar cele de o oră și jumătate, cu pauză. La 11 ani deja vor altceva. La 14 ani se consideră tineri, noi ziceam că abia intră în adolescență. Am coborât foarte mult vârsta micilor spectatori, până chiar la un an. Cei mai mari pe care reușim să îi câștigăm au zece ani”, a mai spus Alexandrina Halic. 

Urmăriți interviul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri