Biserica din Constanța pictată de Tonitza este neterminată. Restaurarea ei costă 300.000 de euro

Data publicării:
tonitza

La începutul secolului al XX -lea, edilii Constanţei voiau să extindă oraşul, astfel, au hotărât să construiască o biserică în capătul urbei, în prezent, centrul oraşului.

În 1915, părintele Paveliu a demarat construcţia Bisericii Sfântul Gheorghe, realizată în stil brâncovenesc. Lucrările au durat, însă, opt ani, din cauza Primului Război Mondial. Alţi 12 ani mai târziu, când a poposit Nicolae Tonitza în Constanţa, s-a început şi pictarea bisericii.

Pentru că avea multe lucrări, pictorul şi-a luat două ajutoare, pe Constantin Bacalu şi Constantin Buiuc. Opera lor în stil neobizantin a rămas însă neterminată, şi asta pentru că Tonitza s-a certat cu discipolii săi, care voiau să împartă banii în mod egal, dar şi cu Primăria, care nu îl plătea la timp.

Astfel că, în 1931, Tonitza pleacă din Constanţa după ce a terminat doar pereţii interiori. Aceştia au un fond albastru, o nuanță apropiată de celebrul albastru de la Voroneț, de pe care sfinții par să te privească direct în ochi.

Pictura a fost restaurată o singură dată, în 1956, iar de atunci culorile au pălit în faţa fumului de la lumânări. Pentru restaurarea ei ar fi necesari aproape 300.000 de euro, bani de care biserica nu dispune.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri