„Bonton”. Dan C. Mihăilescu dezvăluie detalii despre lecțiile de bune maniere oferite de Alexandru Paleologu

Data publicării:
3. DAN C MIHAILESCU 1

„Un gest care m-a frapat şi mă frământă şi astăzi. Eram acasă la Alexandru Paleologu, boierul. Era cu vreo câteva luni înainte de moarte. Stătea într-o sofa, băgat aşa între perne, cu bastonul. Nu putea să se mai ridice. Ei bine, când am plecat, eram cu soţia mea, cu Tania. Doamne, şi n-am să-l uit... A durat un sfert de oră. A vrut neapărat să se ridice din canapea, să-i sărute mâna ei. Noi eram înnebuniţi. "Domn' Paleologu, staţi aşa, că nu-i nevoie!". "Nu, dragă. Stai aşa!". Şi s-a împins în baston, cu picioarele, cu mâinile, cu coatele, s-a târât. Până s-a ridicat tot, cu papionul, era roşu la faţă, dar era fericit că poate să-i sărute mâna când pleca. Altă lume...”, povestește el.

Dan C. Mihăilescu respectă bătrâneţea. Şi vârsta. Şi vorbeşte despre un razboi civil mascat între generaţii. „Am un principiu anume: eu ţin foarte mult la bătrâni. Astăzi bătrânii sunt priviţi de puştani, prin metrou, prin tramvaie, cu un ochi destul de dur. "Mai stai bătrâne acasă, că te caută Moartea acasă". Deci este un fel de război civil mascat. Dar eu, dacă ţin la un lucru, este reverenţa, respectul, plecăciunea sufletească în faţa celui mai în vârstă. Şi asta pleacă şi de la un respect faţă de ideea de autoritate, care astzi dispare şi din şcoală, şi din religie, şi dinspre armată. Nu spun acum să ne plecăm în faţa învăţătorului, în faţa preotului, în faţa ofiţerului. Dar ideea de autoritate şi de bună ierarhizare dă societăţii o rânduială anume.”

Mai multe detalii şi interviul complet, îl puteţi urmări duminică, 13 octombrie, de la ora 17.30, pe Digi24, în cadrul emisiunii „Bonton” prezentată de Dana Gonţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
provence
Bonton. Călătorie în Provence
moda bonton
Bonton. Moda, a doua industrie poluantă a lumii
bonton
Bonton. Cum alcătuim o garderobă în mod inteligent
tinerimea romana bonton
Bonton. Elitele care au construit România modernă
palatul sutetr
Bonton. Renașterea unui monument
Partenerii noștri