BONTON. Învățăturile doamnei Filitti. Cum trebuie să se comporte în vizită un musafir?

Data publicării:
vizita

Când mergem în vizită, spune Georgeta Filitti, niciodată nu ne descălțam, dar avem grijă să păstrăm încălțările curate și pentru asta – așa, ca o mică taină - avem un șervețel și dacă afară e veme rea, ne ștergem pantofii.

E un gest de politețe ca întotdeauna când primești un cadou să-l și deschizi în fața celui care ți l-a oferit. Există, însă, cadouri nepotrivite sau cadouri ostentative, de pildă ceva absolut disproporționat. „Eu am primit de curând un hârdău în care era o plantă exotică cu niște instrucțiuni de folosire foarte complicate, aduse de nu știu unde, sigur, persona îmi cerea niște informații istorice legate de o proprietate și a crezut că în felul acesta e o formă de plată, dar starea de comunicare, starea de bine dintre musafir și gazdă suferă foarte mult din cauza aceasta, toate trebuie să fie cu măsură”, spune doamna Georgeta Filitti.

Dacă sunt fumător ce fac într-o vizită? Întreb dacă pot să fumez, mă abțin sau pur și simplu îmi aprind țigară și fumez? „Nu, de ce să ne abținem, toată vizita trebuie să fie un schimb de amabilități, de gesturi și de stări de bine și dacă suntem un fumător înrăit (...), chiar dacă în sinea mea sunt nemulțumită - pentru că în casa mea nu se fumează - îi permit să fumeze această țigară (..) Dar politicos este să cerem voie”, răspunde doamna Filitti.

Putem întârzia când venim în vizită ? „Sigur, e o simplă vizită și, totuși, nu putem să întârziem mai mult de câteva minute, dar la fel de nepoliticos este să venim și mai devreme, pentru că s-ar putea ca gazda să nu fie gata și atunci riscăm sigur nu să ne primească în halat, dar să mai aibă ceva de făcut în casă”.

Putem să venim neanunțați într-o vizită? Nu, nu putem.

Ne oferim să ajutăm gazda să spele vasele, să strângă masa? Nu. Noi trăim majoritatea la bloc, camerele sunt foarte mici, bucătăriile deopotrivă, gazda poate își are și niște taine în care nici nu știi cum spală, când spală vasele... E mai bine s-o lasăm, nici măcar să nu avansăm această ofertă”, spune Georgeta Filitti.

Când este momentul să plecăm dintr-o vizită? Georgeta Filitti: „Știti, sunt în timpul unei vizite, către sfârșit, apar așa, niște tăceri stânjenitoare, când oamenii nu mai au ce să vorbească, ce să-și spună, ei, și atunci unul din ei dă tonul și atunci se iau și ceilalți după el. Mai e ceva ca musafir - trebuie să te uiți la gazdă, dacă dă mici semne de nerăbdare, adică nu-și mai găsește locul, este un cuvânt în limba română care este foarte frumos, începe să se frăsuie”.

„Într-o vizită, ideea și a unora, și a celorlalți este să se simtă bine, sunt foarte multe gafe care se pot face într-o vizită, dar astea nu trebuie dramatizate și nici nu trebuie acum să stăm să facem un fel de decalog: faci așa sau faci alminteri”, subliniază, totuși, doamna Georgeta Filitti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri