BONTON. Raed Arafat: Când e nevoie şi vin unii lângă ceilalţi, românii se sprijină

Data publicării:
raed arafat la bonton - captura 1

Cei 7 ani de acasă

„Înainte să înceapă şcoala obişnuită, primară, cum i se spune, doi ani am fost într-o şcoală a unor surori, deci o mănăstire. Şi acolo era o grădiniţă şi părinţii mei m-au trimis acolo şi acolo am primit o educaţie foarte bună. Și trimiteau mulţi copii acolo, era o şcoală chiar foarte cunoscută şi puteai să de duci până la clasa I. Și eu am făcut acolo până la clasa I. În astfel de anturaje eşti, ca şi copil, influenţat şi îți creezi modul tău de a fi pentru viitor”, își amintește Raed Arafat.

Regula de politețe

„Pot să spun că sunt anumite reguli la care ţin foarte mult şi ăsta este modul în care vorbeşti cu altcineva. Uneori poţi să transmiţi un mesaj care supără, dar să fie transmis corect mesajul respectiv. Aici ţin mult la modul în care corelezi şi în care transmiţi o idee sau un mesaj, chiar dacă vrei să fii foarte direct şi foarte deschis, dar totuşi să fii atent la ce rămâne la cel care îţi e interlocutor şi discuţi cu el”, spune secretarul de stat în ministerul sănătății.

România civilizată

„Există o Românie civilizată şi există foarte mulţi oameni extrem de civilizaţi. Dar eu cred că problema noastră este că noi ne-am obişnuit să ne uităm la ce ne arată televiziunea, care, de regulă, arată ştirile negative, ce se întâmplă negativ şi acolo îţi lasă o impresie că „Uite ce se întâmplă”. România civilizată există. Există în România aspecte pozitive care le vezi, care sunt departe de zonele urbane mari, simplicitatea, sinceritatea, oamenii sunt sinceri sunt simpli, toleranţi. Iar românii, când e nevoie şi vin unii lângă ceilalţi, se sprijină, aceste lucruri s-au văzut în mai multe situaţii, de aceea spun că există foarte multe aspecte de lăudat în România şi bineînţeles, există altele pe care, poate, ar fi bine să le îmbunătăţim”, susține Raed Arafat.

România necivilizată

„Respectul locului de muncă, indiferent de salariul pe care îl iei: să nu justifici faptul că nu îţi faci treaba cum trebuie, pentru că ideea este că eu nu sunt plătit cum trebuie, atunci eu nu fac treabă.

Respectul celor care vin şi apelează la tine într-un loc de muncă în instituţiile publice, nu neapărat într-o firmă privată. Interacţiunea între cetăţean şi între reprezentanţii anumitor instituţii când cetăţeanul are nevoie de ei şi nu generalizăm aici”, susține medicul.

Întâmplări politicoase

„O întâmplare care pot să spun, ca medic, pentru mine a fost şocantă, am participat la o intervenţie. Am fost chiar eu de gardă. Am asistat la un accident extrem de grav în care erau implicaţi doi tineri. Unul, din păcate s-a pierdut la faţa locului, celălalt era extrem de grav. Am intervenit, s-a lucrat și foarte repede - transportat cu elicopterul până chiar la Târgu-Mureş, atunci, era în alt judeţ, acolo în sala de operaţii. Din păcate, tânărul, care avea 24 de ani, a decedat ulterior. Nu s-a reuşit deloc să fie salvat. Cam la o săptămână mai târziu a sunat telefonul meu. Am răspuns. Era un bărbat şi îmi zice: „Domnul doctor, aţi fost săptămâna trecută la un caz, ăsta era fiul meu şi vă sun să vă spun mulțumesc că aţi încercat să îi salvaţi viaţa lui. Astăzi este, era ziua lui şi împlinea 24 de ani, dar am vrut să vă sun şi să vă mulţumesc că aţi încercat.” Astfel de gest a fost ceva copleşitor şi mai înțelegi când vine cineva care i-ai salvat viata și îţi spune „Mulţumesc”, dar să te sune cineva pentru că ai încercat, chiar dacă nu ai reuşit, este un lucru extraordinar şi ăsta a fost un gest foarte frumos”, povestește el.

Lumea ideală

„Lumea ideala ar fi lumea în care am trăi pentru a face lumea în care trăim mai bună. Deci am face pentru a schimba lumea în mai bine, fără alte interese, fără alte conjuncturi, fără orgolii. Lumea ideală este cea în care te trezeşti dimineaţă şi spui: astăzi vreau să mai fac ceva care să las în urma mea şi care să fiu mulţumit că l-am făcut”, afirmă Raed Arafat.

Am învățat că...

„Eu am învăţat că, dacă cred în ce fac şi dacă cred şi sunt convins că e bine, nu e voie să mă las. Trebuie să mă duc mai departe şi trebuie să perseverez şi dacă mi se închide o uşă să intru pe geam şi dacă mi se închide geamul, să găsesc altă intrare, dar trebuie să fac. Deci asta am învăţat cel puţin în ultimii 20 de ani, lucrând pe dezvoltarea sistemului de urgenţă şi tot ce m-am împlicat în el ca sunt situaţii în care poţi fi convins 100% că ce faci e OK, că e bine şi ai toate dovezile şi totuşi ţi se pun anumite piedici. Nu-i voie să te laşi, nu-i voie să renunţi, nu-i voie să spui: Gata, m-am săturat, nu vreau să fac. Ai datoria să te duci mai departe şi să faci. Perseverenţa este, într-adevăr, mama succesului și la orice trebuie să fii perseverent”, consideră medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri