Campion la yachting la 11 ani. Cât costă ca visul să devină realitate?

Data publicării:
petru neagu - campion yachting

A început să practice yachtingul în urmă cu doi ani. La scurtă vreme după ce a pus prima dată barca pe apa, i-a uimit pe toți cu ambiţia şi talentul său. Premiile obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale dovedesc că puştiul este un sportiv remarcabil. Şi, deocamdată, este doar la clasa Optimist, adică la primul nivel.

„Cel mai mare premiu pe care l-am câștigat până acum a fost, de Revelion, anul asta, în Italia, în San Remo, locul I la juniori, din 60 de bărci”, spune Petru.

„În România se folosesc trei tipuri de bărci: Optimist, Laser și 470. Optimistul este pentru copii de până la 15 ani și este cu cele mai puține reglaje, doar că este cel mai greu de învățat, pentru că la Optimist contează cel mai mult tactica, și nu forța brută. Pe când la Laser, de exemplu, nu mai contează cum îți reglezi vela și ce traseu ai și pe unde te duci... Contează să ții barca dreaptă și să ai mușchi. Ceea ce nu mi se pare prea interesant...”, spune Petru.

„Yachtingul pe care îl practic eu este un yachting individual, mă mai bag și la echipe, dar, de obicei stau individual, și asta mă învață să fiu disciplinat, să fiu organizat cu sforile, să mă pricep, să pot să mă gnadesc rapid, pentru că dacă se ițește deodată vântul, trebuie să mă gândesc rapid ce trebuie să fac și unde trebuie să mă duc”, explică micul campion.

Visele prind aripi cu ajutorul părinților și al sponsorilor

Când ai un ţel în viaţă, este esenţial să faci şi un plan care să te ajute să-l atingi. Iar dacă există şi sprijinul părinţilor, atunci visele prind aripi. De exemplu, Petru Neagu vrea să fie un skipper excepţional, adică să navigheze ca nimeni altul.

În România zilelor noastre, să faci yachting este aproape o nebunie. Cluburile sunt puţine, antrenorii de asemenea, iar barca şi echipamentul costă cel puţin 4.000 de euro. Dacă nu ai o situaţie materială bună, singura şansa este să găseşti un sponsor. Dar lucrurile nu au stat întotdeauna aşa.

„În anii '50 - '52, la circa 13-14 ani, am venit în yachting. Și, de atunci, n-am mai plecat din yachting. (...) Până la 40 și ceva am făcut sport de performanță și după aia m-am făcut antrenor. Diferența dintre atunci și acum este că, atunci, toate cheltuielile erau plătite de către stat, iar noi plăteam 5 lei cotizație, ca membru al organizației sportive. Acum, orice copil care vrea să facă, trebuie să aibă bani. Dacă n-are bani, e foarte greu”, o spune, franc, antrenorul emerit Ion Naum.

Petru este conștient de importanța ajutorului primit de la părinți. „Părinții mei îmi cumpără bărcile și mi le transportă cu mașina din loc în loc, iar dacă ei n-ar putea să facă asta pentru mine, ar fi foarte greu. Dacă n-aș mai avea loc pe căruț, de exemplu, n-aș mai putea pleca la concurs. Sau dacă clubul n-are bani să-mi ia o barcă bună, pierd locul întâi din cauza a nimica”, spune Petru.

La rândul lor, părinții simt că investiția în Petru merită. „Petru este genul de copil care-și dorește performanță și care e dispus să facă eforturi pentru acest lucru. Are un program extrem de încărcat (...), nu prea a avut vacanțe în ultimii doi ani de zile și, nu de puține ori, și-a făcut temele în avioane sau în hoteluri înainte de concurs. Am apreciat lucrul asta, încercăm împreună să-l ajutăm, să-l sprijinim și vom vedea ce se va întâmpla pe viitor”, spune Simona Neagu, mama lui Petru.

La doar 11 ani, Petru este unul dintre puţinii sportivi români dublu legitimaţi. El reprezintă atât Clubul Electrica București, cât şi clubul Fraglia Vela Riva del Granda, din Italia.

Tânărul arată cu mândrie medaliile în fața camerei de luat vederi. „... 25, 26, 27... 35, 36, 37. În total, am câștigat 37 de medalii. Cea mai importantă pentru mine este asta. Am câștigat primul loc la cădeți, în decembrie, de revelion, anul asta. Aceasta, în Grecia, tot locul unu la juniori. După aia, mai importante sunt astea două premii, mai speciale, din Italia, de la locația unde vor fi Mondialele”, explică Petru.

„În iulie mă voi duce în Riva del Granda în Italia, unde va avea loc Campionatul Mondial de Optimist și... Sper să ies și eu în primii 50...”, spune, modest, copilul. „Premiul pe care-l voi câștiga la Mondiale îl voi pune aici, la cele mai importante premii”, spune, totuși, cu convingere, micul sportiv.

„Soțul meu se implică foarte mult. Și acum este plecat pentru a încheia un contract de sponsorizare. Petru va participa la campionatul mondial cu o barcă construită special pentru el”, explică mama. „Ca mamă, nu pot decât să-i doresc lui Petru ca, toată viața lui, să aibă vânt bun!”, mărturisește Simona Neagu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri