Cum ne „fură” bulgarii turiştii. Hotelierii bulgari au taxe mai mici şi investesc mai mult în servicii

Data publicării:
hoti bulgari

Specialiştii spun că ţara noastră a devenit o destinaţie din ce în ce mai primitoare pentru străini, în ultimii ani. Chiar şi aşa însă, numărul de străini care ne trec pragul este încă foarte mic.

„Noi avem o capacitate de cazare în România undeva la 400 și ceva de mii, 500.000 de locuri. Capacitatea e bună. Daca am avea grad de ocupare 100% am avea peste 20 și ceva de milioane de turiști”, susține Traian Bădulescu, consultant în turism.

Şi, în timp ce turismul românesc suferă din lipsă de turişti, autorităţile nu ştiu cum să rezolve problema şi abia acum lucrează la strategii.

„O să fac un raport amănunţit, am făcut o analiză. Am citit zeci de mii de pagini. Am ales ca domenii de interes pentru promovare turismul în sănătate şi balnear, turismul cultural, ecoturismul, obiectivele unice pe care le avem”, declară Maria Grapini, ministrul delegat pentru Turism

Între timp, mulţi străini ne ocolesc şi se duc la vecinii bulgari. Şi românii fac asta, în timpul verii. De vină ar fi sistemul de taxe, spun specialiştii.

La fiecare o sută de mii de euro investită, un hotelier din România plăteşte TVA şi impozite către stat de peste 46.000 de euro, cu 11.000 de euro mai mult faţă de unul din Bulgaria.

Iar diferenţa se observă imediat în servicii. Vecinii bulgari au investit masiv în promovare şi ne fură turiştii cu serviciile all-inclusive destinate în special familiilor.

„Trebuie să oferi și altceva, trebuie să atragi printr-o nișă. Din nefericire, noi nu reușim să explorăm și să exploatăm frumusețile naturale din România. Este dificil să facem turism de masă”, afirmă Sorin Văduvoiu, directorul unei agenţii de turism.

Cert este că bulgarii ne-au depăşit cu mult anul trecut. Bulgaria a fost vizitată de 6,6 milioane de străini, în vreme ce la noi în ţară au venit doar 1,6 milioane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri