Digicult. Shakespeare fără perdea, la Festivalului Naţional de Teatru Independent

Data publicării:
shakespeare 16 nov

Ce se întâmplă când se întâlnesc, pe aceeaşi scenă, Julieta şi doica ei, Adriana din „Comedia Erorilor” şi Catherina din „Îmblânzirea scorpiei”? Echipa Digicult a documentat subiectul, în reportajul difuzat în ediția de sâmbătă.

Red Light Shakespeare: patru actriţe, o regizoare şi un spectacol care are în centrul acţiunii... iubirea, totul în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Independent.

Reţeta? Patru personaje alese, cu grijă, din piesele lui William Shakespeare readuc în actualitate dragostea şi complicaţiile din opera marelui dramaturg englez: Romeo şi Julieta, Comedia Erorilor şi Îmblânzirea Scorpiei.

„Ce-mi place mie cel mai mult la teatru şi energia cea mai puternică pe care eu cred că o poţi reda şi cu care publicul poate relaţiona este energia erotică. Mi se pare că e o putere pe care poţi să o faci în orice context şi poţi să scoţi din orice situaţie o tensiune şi o putere de seducţie, de a-ţi seduce şi a-ţi hipnotiza publicul”, regizoarea Alexandra Popescu.

„Noi am făcut o poveste a noastră faţă de fiecare personaj pe care îl interpretăm de fapt asta este şi frumuseţea acestui spectacol pentru că arătăm cât de actual este Shakespeare în zilele noastre, cum temele pe care el le-a abordat la vremea respectivă, în cazul nostru tot ce e legat de dragoste, de iubire şi de relaţiile dintre femei şi bărbaţi, sunt perfect valabile şi-n zilele noastre”, spune actrița Theodora Stanciu.

Seducţia este, de altfel, una dintre premisele spectacolului. Ingenua şi delicata Julietă se transformă, sub ochii spectatorilor, într-o femeie pasională care nu se sfieşte să-şi expună făţiş... sexualitatea.

„Este o Julietă, cu toatele am trecut pe la 16-17 ani atunci când nu ştiam ce se-ntâmplă cu sentimentul ăla, cu fluturaşii din stomac şi cum ardea inima şi ce se-ntâmpla-n noi. Nu este adaptată, este universală, este contemporană pentru că Julieta este întotdeauna contemporană, oricărei femei”, explică actrița Smaranda Caragea.

Regizoarea Alexandra Popescu le-a distribuit pe tinerele actriţe în roluri total opuse personalităţii acestora şi asta pentru că, spune ea, este foarte important ca publicul să fie surprins.

„M-am împrietenit cu personajul, sunt lucruri pe care eu n-aş avea curaj să le fac în viaţa de civil, să spun aşa. Ea are o îndrăzneală, o dezinvoltură, o plăcere a jocului, e foarte ludică”, detaliază actrița Catinca Maria Nistor.

„De obicei jucam ingenue, acum era o soţie mai matură, total diferită. În schimb, în timp ce l-am construit, l-am construit cumva pe mine şi cumva pe ideea de ce aş face eu în situaţia respectivă. Deci a ajuns mănuşă, nu era mănuşă dar am potrivit-o să fie”, spune actrița Alexandra Sălceanu.

„Publicul sau un alt regizor nu m-ar fi imaginat pe mine în Julieta. Este un contre-emploi”, explică Smaranda Caragea.

Spectacolul Red Light Shakespeare ilustrează patru ipostaze ale sexualităţii feminine dar, mai ales, aduc în scenă... multă tensiune.

 „Este un spectacol cu femei pentru bărbaţi dar şi pentru femei, femei deschise la minte care sunt convinsă că se vor regăsi mai mult sau mai puţin în fiecare dintre tipologiile pe care le aducem aici”, detaliază actrița Catinca Maria Nistor.

„Shakespeare are o luxuritate a limbajului, are o bucurie în arta vorbirii care cred eu dă foarte bine cu momentele de uşoară goliciune teatrală pe care le au fetele pe scenă. Ne-a plăcut foarte mult, mie mi-a plăcut foarte mult şi am reuşit să le duc şi pe fete în zona asta de poezie, ca să nu fie vulgar, adică să nu fie o tipă care, ştiu, eu, începe să-şi arate nurii deageaba. Este pentru Shakespeare”, explică Alexandra Popescu.

Pentru publicul pasionat de seriale TV, spectacolul Red Light Shakespeare poate să pară, la prima vedere, varianta teatrală a celebrelor producţii „Totul despre sex” şi „Neveste disperate”. Dragostea, în maniera lui Shakespeare, din secolul al XVI-lea, este reinterpretată, în spaţiul urban al zilelor noastre.

„Ea este un soi de „Desperate Housewifes” care îl aşteaptă pe soţul ei, mă rog, şi încearcă cumva să facă relaţia să funcţioneze şi are un moment în care e foarte sinceră ea cu ea şi-şi dă seama că e trist ceea ce i se întâmplă în momentul ăla”, spune actrița Alexandra Sălceanu.

Dragostea şi ale sale zădărnicii... sunt aceleaşi, în orice vremuri. La fel şi poveştile care se ţes în jurul ei. Este şi miza spectacolului Red Light Shakespeare: în iubire, nimic nu este nou. Totul a fost deja trăit...de Julieta... şi al său Romeo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri