Festivalul „Tudor Pamfile”. Colinde străvechi pe străzile Galațiului

Data publicării:
2412colinde-40257

Plugul tras de cai din Măstăcani, ursul din Tulucești, dar și colindători din Vrancea, Ucraina sau Republica Moldova au ținut să arate tuturor că tradițiile se păstrează intacte de sute de ani.

Ursul a fost una dintre vedele așteptate cu sufletul la gura. Deși este un urs mic, cu greu a fost ținut în frâu de stăpân în timpul jocului tradițional. În pielea ursului a intrat Viorel, care are doar 12 ani.

În vremuri îndepărtate, ursul era adus în fiecare gospodărie să calce pâmântul, în semn de fertilitate, să fie roade bogate anul următor. Totodată, ursul era folosit și pentru amuzament.

Printre colindători s-au numărat și răzeșii din Vrancea, cu buciumele lor de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Confecționate din paltin și coajă de cireș, instrumentele au fost date din tată-n fiu. Acum, un astfel de bucium este mânuit de aproape 40 de ani de nea Ștefan.

De departe cei mai gălăgioși au fost feciorii din Brăhășești, costumați să alunge spiritele rele.

Festivalul de Datini și obiceiuri de folclor și Anul Nou „Tudor Pamfile”, care anunță în fiecare an debutul sărbătorilor de iarnă, a ajuns deja la a 21-a ediție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri