Gara Grand Central, simbol al New York-ului, a împlinit 100 de ani

Data publicării:
02022013 20gara-47251

Pentru a marca aniversarea, restaurantele şi magazinele din Grand Central au afişat preţuri ca cele din 1913: 5 cenţi o cafea, 6 cenţi o chiflă şi 10 cenţi pentru lustruirea unei perechi de pantofi.

Gara Grand Central a avut parte de o sărbătoare în toată regula - cu muzică, un tort în formă de orologiu şi o supriză pentru invitaţi: o replică în miniatură a gării, făcută din piese lego.

Gara este aproape la fel de populară ca Times Square. O recunoaşte chiar una dintre actriţele celebrului serial „Sex and the City”, a cărui acţiune se petrece la New York.

Construită pe o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, gara şi-a deschis porţile pentru prima dată la 2 februarie 1913. Era epoca în care călătoriile cu trenul erau considerate un lux. A căzut în uitare odată cu avântul transporturilor auto şi aeriene. În anii 70 urma să fie demolată pentru a face loc unui zgârie nori. Cea care a salvat-o a fost Jacqueline Kennedy, văduva preşedintelui asasinat JF Kennedy. Deloc întâmplător, fiica sa a ţinut să fie prezentă la festivităţile aniversare.

Restaurată în 1996, clădirea gării impresionează prin scara somptuoasă, candelabrele de cristal şi plafonul pe care este pictat zodiacul. În prezent, gara este tranzitată zilnic de 750.000 de oameni. Dintre aceştia, mai puţin de două treimi sunt acolo pentru a prinde trenul. Ceilalţi vin numai pentru a admira arhitectura superbă, ori pentru zecile de restaurante şi magazine care fac din Grand Central unul dintre cele mai profitabile centre comerciale din Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri