JURNAL PENTRU COPII. Iahtingul poate fi practicat de la șase ani. Cluburile oferă gratuit ambarcațiuni

Data publicării:
yachting

Iahtingul este considerat unul dintre cele mai frumoase, dar şi costisitoare sporturi pe apă. Acesta devine, totuși, accesibil puştilor de peste 6 ani, prin cluburile de profil, care le oferă gratuit ambarcaţiunile. Copiii se pot înscrie pe tot parcursul anului.

Barca și echipamentul de iahting pentru copii costă aproximativ 5.000 de euro.

Părinții trebuie să le cumpere copiilor doar antrenamentele și velele care le folosesc la concursuri, precizează Liviu Doară, antrenor la un club de iahting.

„Copiii pot să vină, îi așteptăm cu drag, nu au nevoie de calități speciale, doar să fie un pic zglobii, veseli și curajoși, atâta tot!”, spune antrenorul Liviu Doară.

Chiar dacă cei mici poartă vesta de salvare în timpul antrenamentului, o condiţie pentru participare este ca aceştia să ştie să înoate.

Antrenorul Liviu Doară spune că iahtingul le dezvoltă copiilor capacitatea de gândire, de anticipare, curajul. „Un copil de 9-10 ani să iasă pe Marea Neagră la un vânt de forța 3-4, când valurile au trei metri, nu este așa de simplu. Trebuie să ai un pic de curaj”, afirmă Liviu Doară.

Ce spun copiii

„Nu m-am gândit până acum la ce mă ajută...Îmi place și apa, și adrenalina, când e vânt tare”, spune Briana, practicantă de iahting.

Când sunt cu iahtul pe apă, copiii işi imaginează câte-n lună şi-n stele:

„Simt că sunt un căpitan adevărat și când ești pe barcă, trebuie să iei singur deciziile”, spune Maxi.

„Este ceva unic acest sentiment, este ceva foarte special și este de nedescris”, arată Marta.

Echipamentul este special creat pentru copii astfel încât nimic nu îi impiedică să practice acest sport în siguranţă. Bărcuțele sunt create special pentru copii. Nu sunt grele, tocmai pentru că se răstoarnă foarte greu și sunt destul de ușor de condus, spune Liviu Doară.

„Când ești pe o bărcuță trebuie să fii foarte concentrat, trebuie să simți, să îți dai seama de unde bate vântul, să ai grijă să nu îți fluture vela și să încerci să mergi cât de repede se poate”, explică Marta.

Cei care vor să facă performanţă în acest sport, trebuie să fie dedicați. Antrenamentele au loc aproape zilnic. Pentru că este un sport imprevizibil, copiii sunt învăţaţi să facă faţă tuturor situaţiilor.

„Nu este așa de rău..toată treaba este că pierzi multe locuri dacă te răstorni într-un concurs, dar nu simți frica, e chiar o distracție!”, asigură Marta.

„Răsturnările și redresările fac parte din antrenament, nu se poate fără ele, pentru că orice sportiv în cariera lui s-a rasturnat de foarte multe ori”, arată antrenorul Liviu Doară.

Oricum ar fi, important este să ştii să te ridici. Şi, indiferent de curenţi ori de vântul puternic, să rămâi stăpân pe tine şi să navighezi spre lumea plină de posibilităţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri