Orchestra de Tineret de la Chişinău a concertat la Ateneul Român din București

Data publicării:
orchestra

Orchestra a fost fondată în urmă cu trei ani, iar azi numără aproape 70 de tineri muzicieni, liceeni şi studenţi. Livia Stirbu Sokolov a început să studieze pianul la 7 ani şi la doar 15 ani este solistă în orchestra de tineret din Chişinău.

„Am început cu bunicul meu, care e tot muzician, la mine toata familia e de muzicieni, şi el m-a îndrumat, şi chiar mă bucur, pentru că mi-a schimbat destinul, pentru că părinţii mei ştiu cât e de grea viaţa de muzician şi voiau să mă dea la o şcoală e management şi limbi moderne, şi iată, el mi-a schimbat destinul”, a povestit Livyka Stirbu-Sokolov, pianistă.

Pentru a fi o orchestră închegată, tinerii repetă şi câte opt ore pe zi înainte de concertele importante. Şi programul de lucru din perioadele fără concerte e aproape la fel de intens.

„Se repetă câte patru ore pe zi, timp de patru zile pe săptămână”, a spus Adriano Marian, directorul Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei.

„Este un lucru foarte minuţios, îndelungat, de mulţi ani, dar când ieşim pe scenă încercăm să savurăm plăcerea”, a mărturisit Ilian Gârneţ, violonist.

Pe scena Ateneului, a răsunat poemul simfonic Nistru, compus de Ştefan Neaga, şi acorduri din Concertul pentru vioară şi pian al lui Mendelssohn.

„Trebuie doar să conduci oamenii spre un punct comun în care să dea ce-i mai bun din ei. Ce mă atrage la orchestrele de tineret este energia si dorinţa foarte mare de a face muzică”, a susținut Gabriel Bebeşelea, dirijor.

Tinerii instrumentişti au între 14 şi 28 de ani. Mulţi dintre ei îşi fac studiile în Anglia, Austria, Belgia sau Finlanda. Orchestra organizează periodic audiţii şi primeşte noi membri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri