Tinerețe fără bătrânețe. Când este mersul cu bicicleta mai periculos pentru sănătate decât transportul în comun

Data publicării:
oameni pe biciclete mediafax

Doctorul Sorin Cadar avertizează că aerul condiționat din mașini este de trei ori mai sănătos decât cel din locuințe și sfătuiește ca ventilația din mașină să nu fie orientat spre față sau spre piept.

„Putem alege direcționarea aerului condiționat în lateralele habitaclului. Mașinile care sunt dotate cu climatronic sunt avantajate și, de asemenea indiferent de costuri, trebuie menținută fereastra deschisă un deget, pentru a asigura o aerisire mult mai eficientă și nu neapărat prin filtrele masinii, care, de obicei, puțină lume le schimbă la timp”, spune medicul.

Medicul consideră că în ciuda părerii multora cel mai sănătos mijloc de transport este transportul în comun, pentru că presupune mișcare din partea organismului.

„În mijlocul de transport în comun nu putem fuma, nu putem bea sucuri, stăm în picioare. Statul în picioare pur și simplu consumă calorii și nu se mai numește sedentarism”, afirmă doctorul Sorin Cadar.

Însă, medicul avertizează că în autubuze sau tramvaie sunt problemele specifice, de aglomerație, iar portajul microbilor și al virusurilor este mult mai mare.

Iar dacă mașinile poluează aerul, în general medicii recomandă bicicleta, însă cu mici recomandări.

Dacă vom alege un traseu inadecvat, noi - bicicleta și cârdul de mașini în momentul în care facem efort fizic, în momentul acela respirația amplă, mai profundă și mai rapidă, cu alte cuvinte vom inhala aerul poluat emanat de autoturisme, îl vom inhala nu mai mult ca și volum, dar și mai profund. Acele gaze poluante, acele particule, vor ajunge la nivelele cele mai mici ale plămânilor și de aici pot apărae probleme enorm de complicate”, explică medicul.

El recomandă ca traseul pentru cei care preferă bicicleta ca mijloc de transport să fie pe străzi unde circulația mașinilor este scăzută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri